Az egykori vezető szerint a Facebook veszélyes a társadalomra

A facebook veszélyessé vált a gyerekek és a fiatal felhasználók körében
A facebook veszélyessé vált a gyerekek és a fiatal felhasználók körében

Gyűjtjük az ismerősöket, fényképeket töltünk fel, megosztjuk a világgal az élményeinket. Beszélgetünk rajta, kommentálunk és kedvelünk. Valószínűleg már mindenki tudja, hogy a Facebookról van szó. A közösségi oldalnak 2017-re több mint ötmillió magyar felhasználója lett, a legnépszerűbb felületnek tekinthető. Mára minden korosztály képviselteti magát a Facebookon, éppen ezért érdemes a társadalomra és az egyénre gyakorolt hatásait is megvizsgálni. 

Szakadjunk el tőle!

Nemrégiben jelent meg a Chamath Palihapitiya, a Facebook korábbi felhasználói növekedéséért felelős alelnökének nyilatkozata, és ebben cseppet sem a Facebook pozitív hatásait emelte ki. A szakember ebben a nyilatkozatban azt javasolta, hogy ajánlott mindenkinek rövidebb-hosszabb időre elszakadnia tőle. A Facebook ugyanis képes teljes függőséget okozva magába szippantani az egyéneket, és ennek további súlyos következménye, hogy a társadalmat is szétszakítja.

Hamis népszerűséget ad

Szerinte a Facebook alapvetően egy dopaminfüggő, társadalmi visszacsatolási funkcióra épít, amely az emberek pszichés gyengeségeit használja ki. Ez azt jelenti, hogy a Facebook egy hamis és törékeny népszerűséget alakít ki, amely egyfajta ördögi körré alakul azáltal, hogy az egyénnek folyamatosan szüksége van a visszacsatolásra, és arra, hogy másoktól pozitív visszajelzést kapjon.

Palihapitiya a gyerekeinek sem engedte a használatát

„Ha egy fenevadat táplálsz, az a fenevad később elpusztít” – mondta Palihapitiya. Az ő megoldása az, hogy egyszerűen nem használja ezeket a felületeket, így azt sem engedte, hogy a gyermekei használhassák a közösségi hálózatokat. Akármennyire is drasztikusnak tűnik a válasz, szerinte ezek a funkciók hozzájárulnak a társadalom szétszakításához. A szokatlan kijelentést egyébként a Facebook úgy kommentálta, hogy Palihapitiya már hat éve nem dolgozik náluk, és a Facebook akkoriban egy egészen más cég volt.

Beszéljünk a gyerekeinkkel!

A Facebook és egyéb közösségi médiához tartozó felületetek ma már részei az életünknek. Elkerülhetetlen, hogy kapcsolatba kerüljünk velük. Általában a felnőttek sokkal tudatosabban képesek használni ezeket a platformokat, de a fiatalabbak és a gyerekek esetében a használattól függően önértékelési zavar és függőség is felléphet. Nekünk felnőtteknek kell ezekről a hatásokról elbeszélgetünk a gyerekeinkkel, hogy ne egy hamis kép alakuljon ki bennük magukról és a társadalomról.

Horváth Noémi

A cikk forrása itt és itt és itt >>