A látás megőrzése fontos: ezeket tedd a szem egészsége érdekében!

A szem egészsége
A szem egészsége mindenkinek fontos.

Előbb-utóbb mindannyian szemüveg használatára szorulhatunk. Idővel látásunk gyengül, fókuszpontjaink egyre távolabbinak tűnnek. Hirtelen azt vesszük észre, hogy a tízes betűméret mögött rejlő tartalmat nehezebb megfejtenünk, mint az ókori egyiptomi hieroglifákat. A szem egészsége ezért is fontos, hiszen lehetőleg szeretnénk elkerülni a látásunk romlását.

Ha a munkádban sokat kell olvasnod, szinte biztos lehetsz benne, hogy rövidesen te is szemüvegre szorulsz. Ha a látás egyszer romlani kezd, a folyamat nem fordítható vissza. Szerencsére egy kis törődéssel lelassíthatjuk súlyosbodását.

Szemünknek jótékony hatású ételeket fogyasszunk!

Gyermekként sokszor hallottuk, hogy a répa fontos a szem egészsége szempontjából. A bölcs tanács valóban megfontolandó. Az ízletes zöldség A-vitaminban gazdag, amely nagymértékben hozzájárul szemünk egészségének megőrzéséhez.

A rézben, cinkben, C- és E-vitaminban bővelkedő ételek is segítenek látószervünk épségének fenntartásában. Az antioxidánsok segítenek megmenekülnünk a makula degenerációtól, amely egy nagyon gyakori, vakságot okozó betegség 50 éves kor fölött. Lehetőség szerint fogyasszunk sok tojássárgáját, sárga kaliforniai paprikát, sütőtököt és édesburgonyát.

Eddzük a szemünket!

Elsőre fura tippnek tűnhet, mégis nagyon hasznos megfogadni ezt a tanácsot. Megfelelő szemgyakorlatok végzése mellett akár egy hónap után javulást figyelhetünk meg. A feladatok nagyon egyszerűek.

Forgassuk szemünket néhányszor körbe, mintha haragudnánk egy kollégánkra, amiért kifogyasztotta a papírt a nyomtatóból.

Aztán felváltva nézzünk fel-le néhányszor, majd kartávolságban emeljük magunk elé ujjunkat. Összpontosítsunk ujjbegyünkre, utána közelítsünk vele orrunkhoz, de a fókuszpontot egy pillanatra se veszítsük el. Ismételjük meg párszor a gyakorlatokat!

Kapcsoljuk ki a vakító fényeket!

Szemünket ébrenlétünk száz százalékában igénybe vesszük. Ha irodai munkát végzünk, mindenképpen tartsunk öt perc szünetet óránként. A monitor folytonos bámulása és a vakító, fluoreszkáló fények hunyorgásra késztetnek, kifárasztják látószerveinket. Koromsötét szobában, az élénk fényforrásokra való koncentrálás még inkább igénybe veszi szemünket.

Látásunk kímélése érdekében vegyük le telefonunk, laptopunk képernyőjének fényerejét. Alváshoz sötétítsünk be, használjunk szemtakarót, hogy szemünk hatásosan pihenhessen!

Szokjunk le a dohányzásról!

A dohányzás egészségtelen és szorosan kapcsolódik a szem egészsége terén való aggodalmakhoz is. A cigarettázás hozzájárul a szürke hályog képződéséhez és csökkenti szervezetünkben az antioxidánsok szintjét. A folytonos füstközelség pedig irritálhatja szemet, és annak szárazságához vezethet.

Sokat tehetünk szemünk világának megőrzéséért. Figyeljünk oda tudatosan életmódunkra, hiszen bizonyára nem csak hallani, de látni is szeretnénk gyermekeink és unokáink nevetését.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>