Az egészséges étrend összeállítás alapjai – Mi a baj a hagyományossal?

Egészséges étrend összeállítás - fehér liszt, cukor, feldolgozott élelmiszerek

Ha az elmúlt évtizedekben legalább egy percig is foglalkoztál az egészséges étrend összeállítás kérdésével, biztosan tudod, hogy kerülni kell a fehér lisztet, a cukrot, a feldolgozott élelmiszereket. De azt vajon tudod, hogy miért? Sajnos nagyon sokan nem is ismerjük az asztalra kerülő ételeinket, pedig egyes egészségtelen ételek elhagyása is könnyebb, ha megérted a miértjét. Ennek futunk most neki!

A fehér liszt

A modern hengermalmi technológia elterjedésével a feldolgozott fehér liszt is elterjedt, ezzel a megoldással ugyanis ki tudták tolni a lisztből készült kenyerek, péksütemények eltarthatóságát. Ennek az ára viszont a korpa és a csíra kivonása az eljárás során.

De mi a baj ezzel? Az, hogy a gabonában található megannyi vitamin és ásványi anyag is elvész, például a B1-vitamin 86%-a, a kalcium 60%-a, a vas 84%-a. Ami pedig marad, az lényegében magas keményítőtartalmú, üres kalória. A finomított liszt tehát kevés tápanyagot tartalmaz, viszont a fogyasztást követően azonnal felszívódik és megdobja a vércukorszintet. A gyors felszívódás miatt a szervezet jelentős részét zsírként raktározza el.

Nem véletlenül az egészséges étrend összeállítás egyik alapja a teljes kiőrlésű- vagy tönkölybúzára való átállás. Ezek ugyanis nem vesztik el vitamin-és ásványi anyag tartalmukat, ráadásul lassan szívódnak fel, ezzel hosszú órákra jól lakatnak és még az emésztésben, a vérnyomás stabilizálásában is segítenek.

A cukor

A cukornádból vagy cukorrépából kinyert fehér cukor ma már mindenhol megtalálható, akármerre nézel. Az emberek annak ellenére építették be étrendjükbe, hogy már a XVII. század második feléből is maradtak feljegyzések a cukorbetegség megfigyeléséről.

Az emberi szervezet persze képes a cukor lebontására, ám ez a gyümölcsben, zöldségben megtalálható cukorra vonatkozik. A finomított cukorral készülő édességek, ételek cukortartalma ennél jóval magasabb, amivel a szervezet már nem bír el. A fogyasztásukkal így üres energiához jutunk, amitől a vércukorszint ingadozni kezd, te pedig hirtelen energiabombát érzel, ami hamar alábbhagy, és akár fáradtság, levertség is felválthatja. A nagy mennyiségű cukrot a szervezet nem tudja megemészteni, ezért a felesleg lerakódik.

Feldolgozott élelmiszerek

Mik egyáltalán a feldolgozott élelmiszerek? Lényegében minden olyan élelmiszer, amit a készítés folyamatai közben különböző módon átalakítottak. Egyértelmű például, hogy a hagymás-tejfölös chips nem a fán terem, de ugyanígy a mirelit ételekről is tudhatjuk, hogy nem úgy halászták ki őket a tengerből.

Ezekkel az a baj, hogy a készítésük során rengeteg adalékanyagot tesznek hozzájuk: tartósítószereket, színezékeket, nátriumot, sót, cukrot. És itt kerülnek képbe azok a bizonyos E-számok! Ezek ugyanis egy kódrendszert alkotnak, amikkel a gyártók könnyedén fel tudják tüntetni az élelmiszerek összetevőit. Rengeteg ilyen összetevőről mutatták már ki azonban, hogy a nyirokrendszerre, a pajzsmirigyre, a májra és szívre, az immunrendszerre káros hatással lehetnek. Valamint különféle mellékhatásokat (fejfájás, fáradtság, gyengeség) okozhatnak és betegségekhez is vezethetnek.

Kézenfekvő egyébként, hogy a feldolgozott élelmiszerek közé tartozik a sajt vagy éppen a kefír is, tehát nem mindegyik az ördögtől való, mindig meg kell nézni az összetevők listáját!

Miért fontos az egészséges étrend összeállítása?

Sokan úgy gondolják, hogy csak azoknak kell áttérniük az egészségesebb ételekre, akik fogyni akarnak. Pedig ne gondold, hogy attól még, hogy rajta nincsenek plusz kilók, nem ártasz magadnak ugyanannyira! Az egészséges táplálkozás igazából a világon mindenkinek fontos lenne, épp ezért is hallunk egyre többet róla. Mit érhetsz el vele a fogyáson kívül? Tudd meg korábbi cikkünkből!

Az igazi okok, hogy miért fontos az egészséges táplálkozás

Felhasznált forrás: Szigeti-Kovács Eszter – 21 nap alatt

Kiemelt kép forrása: Food photo created by drobotdean – www.freepik.com