Az egészséges életmód alapelvei – tévhitek, amiknek ne dőlj be

Egészséges életmód alapelvei és tévhitek

Az egészséges életmód alapelvei egyre inkább előtérbe kerülnek, ami egyrészt nagyon jó, másrészt viszont rengeteg féligazság és tévhit is kering ezzel kapcsolatban. Ezekkel a legnagyobb baj, hogy lehetetlen követelményeket támasztanak felénk szemben, így sokakat tántorítanak el tőle. Összeszedtük a leggyakoribb hiedelmeket!

Makacs tévhitek az étkezésről, amiket felejts el

Délután 6 után is éppen annyi kalória van az ételben, mint előtte. Valamiért még mindig tartja magát a tévhit, hogy este 6 után nem szabad enned, ha diétázol. Az a része abszolút igaz, hogy lefekvés előtt 2-3 órával már ne edd tele magad, de egy könnyed, egészséges vacsora bőven belefér este 8-kor is.

A csalónap nem csalás. Az egészséges életmód alapelvei a cukor és a fehérliszt leváltása, de ez nem jelenti azt, hogy soha többé ne ehetnél egy finom hamburgert. Az étkezéssel kapcsolatban a 80-20-as szabályra ügyelj: ha 80%-ban odafigyelsz a tiszta, egészséges táplálkozásra, a maradék 20%-ban beleférnek a kevésbé egészséges falatok. Nem teszed tönkre tehát a teljes diétát, ha időnként becsúszik egy süti vagy csoki.

Bátran legyél szkeptikus az üzletekben kapható egészséges élelmiszerekkel szemben. Valóban jobb, ha 100%-os gyümölcslevet iszol, mint ha 25%-osat, de ez messze nem jelenti, hogy minden nap azt kellene innod. Gondolj csak a benne található rengeteg tartósítószerre, színezékre és cukorra. Ugyanez igaz a zero üdítőkre, a müzlikre, de még a salátaszószokra is. Mindig olvasd el a termék címkéjét, mielőtt beteszed a kosaradba, az összetevők mellett keresd a tápértéket is!

Mi mindent NE higgy el az edzésről

Nagyon sok tévhit kering a rendszeres testmozgással kapcsolatban, amik könnyen betehetnek kitartásodnak. Ha ezeknek hiszel, soha nem fogod elég jónak érezni magad, így pedig nehéz fenntartani a motivációd.

Nem csak edzőteremben lehet igazán edzeni! Mozogni bárhol tudsz: otthon, a szabadban, csoportos órán vagy online videókkal. Teljesen mindegy, hogy milyen testmozgást választasz, amíg élvezed. Egy szuper otthoni edzésterv kezdőknek igazán hasznos lehet önmagában is, csak utána kell járnod, hogy mit hogyan csinálj.

Napi 10 perc is többet ér, mint heti egyszer másfél óra. A legfontosabb a konzekvens mozgás, így tudsz igazán fejlődni. Nem baj, ha nem jut időd minden nap egy órát mozogni, sőt, heti 1 pihenőnap különösen ajánlott is. A többi napon pedig már az is több a semminél, ha 10-20 percet be tudsz iktatni a sűrű teendőid közé. Sokkal tovább érhetsz el így, mint ha heti egyszer-kétszer rákényszeríted magad, hogy másfél-két órát izzadj.

Nem attól lesz hatékony a testmozgás, hogy másnap izomlázad van. Ne az alapján ítéld meg az edzést, hogy milyen erős izomlázad van tőle. Anélkül is elérhetsz komoly fejlődést, hogy napokig szenvednél az izomláztól, ennek kialakulása ugyanis rengeteg tényezőtől függ. Például, ha az edzés végeztével időt szánsz a nyújtásra, máris csökkented az esélyét a másnapi izomláznak.

Az egészséges életmód alapelvei messze nem ilyen szigorúak

Igazából elég néhány szokásodon változtatnod és egy kis odafigyeléssel máris sokkal egészségesebben élheted a mindennapjaid. Soha nem késő elkezdeni, 50 felett is belevághatsz, ráadásul hamar meg is tapasztalhatod a pozitív hatásait. Korábbi cikkünkben segítséget találsz hozzá:

Az életmódváltás 50 felett is lehetséges, ha alkotsz néhány új szabályt

Kiemelt kép forrása: People photo created by karlyukav – www.freepik.com