Az autogén tréning segít megszabadulnod a válladat nyomó tehertől

Autogén tréning hatásai

Mindannyiunk életében vannak olyan időszakok, amikor úgy érezzük, összecsapnak felettünk a hullámok. A ránk nehezedő nyomás, a mindennapos stressz önmagában is elég, hátha még meg is fejeli ezt valamilyen magánéleti vagy munkahelyi változás. Ilyenkor a lelki nehézségek testi tünetekben is megjelenhetnek: állandó fáradtságot, ingerlékenységet, gyomorpanaszokat, fejfájást okozhatnak. Cikkünkből megismerhetsz egy remek relaxációs módszert, amivel könnyíthetsz a lelkeden és ismét jól érezheted magad a bőrödben: ez az autogén tréning.

Mi az az autogén tréning?

A német pszichológus, J. H. Schultz nevéhez fűződő módszer nagyban hasonlít a meditációhoz, lényegében önhipnózisra épülő relaxációs gyakorlatokat takar. Közel 100 éve alkalmazzák, hatékonyságát rengeteg kutatás és tanulmány támasztja alá.

Célja, hogy olyan relaxált állapotba kerülj, ami során képes vagy a tested elnehezíteni, valamint felmelegíteni. Ebben az alváshoz közeli állapotban az agy nagyobb hatással tud lenni az test önregulációs rendszerére.

Az autogén tréning segít ellazítanod a tested, kikapcsolnod az állandó rohanásból és lecsendesítened az elméd. Remek stresszkezelő és feszültségoldó módszer, amit pszichológusok is előszeretettel alkalmaznak a konzultációk során. A szépsége azonban éppen abban rejlik, hogy magad is elsajátíthatod, és napi 15 percet rászánva otthon is gyakorolhatod.

Miben segít a gyakorlása?

Az autogén tréningnek rengeteg pozitív hatása van testi és lelki síkon egyaránt. Ha a túlzott stressz hatásait, lelki fáradtságot, szorongásos tüneteket, kimerültséget tapasztalsz, mindenképpen megéri beleásnod magad a témába!

Amellett, hogy a stressz és a szorongás oldásának köszönhetően javulni fog az általános közérzeted, megannyi közvetett hatást is észrevehetsz magadon. Könnyebben fogsz tudni elaludni, javul az alvásminőséged, sőt, megfigyelheted, hogy a koncentrációs képességed is jobb lesz a mindennapok során.

Ezek mellett pedig bizonyítottan jótékony hatással van a testedre is. Kutatások alátámasztották, hogy fájdalomcsillapító hatású, valamint javítja az immunrendszer működését is. Egyes betegségek esetében – például emésztőrendszeri problémák – különösen ajánlott a gyakorlása. De még olyan stresszel összefüggő problémák terén is változást tapasztalhatsz, mint a bőröd rugalmasságának visszanyerése, a szemed alatti karikák eltűnése.

Hol tanulhatod meg?

Annyi könyv, videó és útmutató jelent meg a témában, hogy önmagadtól is elmélyedhetsz benne. A biztos mégis az azonban, ha szakemberhez fordulsz: egyéni és csoportos foglalkozások is indulnak országszerte, amin az autogén tréning alapjait sajátíthatod el. Általában 12-15 alkalmas “tanfolyamokról” van szó, ahol szakképzett tréner vezet végig a gyakorlatokon. A csoportos foglalkozások nagy előnye, hogy a végén megoszthatjátok egymással élményeiteket, tapasztalataitokat, ezzel is átfogóbb képet alkotva az autogén tréning sajátosságáról.

Tudatosan fejleszthető a stressz kezelése? Igen, ez a reziliencia!

Források: Mindset, Healthline

Kiemelt kép forrása:People photo created by pressfoto – www.freepik.com