A torz anya-fia kapcsolat mérgező lehet

Az anya-fia kapcsolat végigkíséri a férfi életét
Az anya-fia kapcsolat végigkíséri a férfi életét

Az anya-fia kapcsolat a lehető legösszetettebb szál, mely egy családban található. Négy évesen még állandóan édesanyján csüng a gyerek, tizenhárom évesen már nem akarja beengedni a szobájába, huszonöt évesen pedig igyekszik megkímélni őt a problémáktól, így inkább nem avatja be mindenbe. 

Az anya-fia kapcsolatok idővel fejlődnek, több fázison mennek keresztül. Jelentőségük azonban a szakaszoktól függetlenül vitathatatlan. Ralph Waldo Emerson szavaival élve, egy férfi olyan, amilyenné édesanyja nevelte. Nagy igazság ez, hiszen az édesanya szerepe meghatározó szerepet játszik egy fiú életében és szinte minden területen befolyásolja azt.

A kiegyensúlyozott anya-fia kapcsolat

Azok a gyerekek, akik születésüktől fogva szoros kapcsolatot ápolták édesanyjukkal, sokkal kiegyensúlyozottabb és erősebb felnőttekké cseperedtek. Dr. Pasco Fearon pszichológus szerint azoknál, akiknél nem adatott meg az egészséges kötelék, később nagyobb eséllyel jelentkezett viselkedészavar, agresszió.

Az érzelmi intelligencia is fejlődhet az anya-fia kapcsolat alakulásakor

Az egészséges anya-fia kapcsolat kifejleszti az érzelmi intelligenciát, melynek köszönhetően a férfiak képesek lesznek megfelelő módon hangot adni gondolataiknak. Jobban képesek a tiszteletre, mint megfelelő anyaképből hiányt szenvedő társaik.

A nők tiszteletét is megmutatja

A nőkkel való bánásmódban is óriási szerepet játszik egy édesanya. A jótékony anya-fia kapcsolat megtanítja a gyereket, hogyan kell tisztelni és szeretni egy lányt. Egy kutatás kimutatta, hogy az anyukáknak hatalmas befolyásuk van az alkoholizmus, a drog- és szexfüggőség kialakulásában.

Az anya-fia kapcsolat megtanít a sikerre

A fiaikat tanulmányaikban és karrierjükben támogató édesanyák professzionális és magánéleti sikerekhez egyaránt hozzájuttatják gyermekeiket. Senki se mutathat jobban utat egy embernek, mint saját édesanyja.

Az anya megtanítja fiát kifejezni az érzelmeit

Az anya-fia kapcsolat fejleszti a kommunikációs képességeket. Segít, hogy félelmek és gátlások nélkül fejezhesse ki magát egy férfi. A kötelék hiánya könnyen okozhat figyelmetlenséget és énközpontúságot.

Az anya-fia kötelék az élet minden területére kihat, mindenképpen fontos ápolni. Soha sem késő kijavítani a hibákat, rálépni a helyes útra. Viták mindenhol vannak és lesznek, de egyes emberi kapcsolatokat nem érdemes veszni hagyni.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>