Az alvászavar kezelése javíthatja szexuális életed is

Az alvászavar kezelése javíthatja szexuális életed

Régóta tudjuk, hogy az alvási problémák megannyi egészségügyi problémához vezetnek. Egy új tanulmány szerint azonban összefüggés lehet a nem megfelelő alvás és az elégtelen szexuális élet között is. Ebből pedig egyenesen következik, hogy az alvászavar kezelése jobbá teheti a szexuális életed. Ha eddig nem is foglalkoztál kellően a témával, ez már tényleg nyomós indok, hogy most megtedd!

Miről is van szó?

Az amerikai tanulmány a nők alvási szokásait vizsgálta 18 és 60 éves kor között. A kutatók arra jutottak, hogy idősebb korosztályban azok a nők, akik rendszeresen küzdenek alvási problémákkal, kétszer annyi eséllyel panaszkodnak libidójukra, mint azok, akik jól alszanak éjjelente. A kutatás vezetője, Dr. Stephanie Faubion egyszerűen összefoglalta a tanulságot: “Az eredmény nem meglepő. Ha egy fáradt nő elé választásként az alvást vagy a szexet teszed, minden alkalommal az alvást fogja választani”.

A tanulmány ugyanakkor azt is kimutatta, hogy a középkorú nők körében igen gyakori problémáról van szó, a résztvevők 26%-a szenved időről időre álmatlanságban.

Mit tehetsz az alvászavar kezelése érdekében?

Álmatlanság ellen az első, hogy kialakíts egy rutint, és ügyelj rá, hogy minden nap legalább 7 órát tudj aludni. Fontos az is, hogy nem csak az alvás mennyisége, de a minősége is fontos az egészség szempontjából. Életmódbeli változtatásokkal ezért is sokat tehetsz.

Kezdj el mozogni! A rendszeres testmozgás egyenes út a jó alváshoz, hiszen kellően lefáradsz tőle. A sportnak egyébként is megannyi jótékony hatása van, nem hagyhatod ki az életedből.

Ügyelj az étrendedre! Ne lepődj meg, hogy rosszul alszol, ha esténként még nehéz, zsíros ételeket és cukros élelmiszereket fogyasztasz. Tedd egészségesebbé az ételeid, és hamar megfigyelheted, hogy sokkal jobban is fogsz aludni.

Kapcsolj ki estére! Mármint mindent. Az ágyban már ne tévézz és tedd el a telefonod is. Az agyad az egész napos pörgés után ilyenkor is nehezen áll le, ami nyilvánvalóan nem kedvez az elalvásnak. Hagyd magad pihenni, tegyél félre mindent, ami elvonja a figyelmed.

Alakíts ki alváshoz megfelelő környezetet! Ügyelj rá, hogy hálószobádban kellemes hőmérséklet legyen. Emellett az is lényeges, hogy miben alszol: szerezz be olyan hálóruhát és ágyneműt, ami hagyja a bőröd lélegezni, és kényelmes viseletet is nyújt. A mély alvás szempontjából a legjobb, ha szinte teljes sötétséget tudsz varázsolni, szerelj fel például redőnyöket az ablakokra.

És mielőtt gyógyszerhez nyúlnál az alvászavar kezeléséhez, olvasd el korábbi cikkünket is a témában:

Alvást segítő gyógyszer? Inkább próbáld ki ezeket a módszereket!

Forrás: CNN

Kép forrása: Love photo created by freepik – www.freepik.com