Az alvási szokásaink a kapcsolatunkra is hatással vannak?

Az alvás jelzi a pár kapcsolatát is
Az alvás jelzi a pár kapcsolatát is

Az alvási szokásainkról tudjuk, hogy nagy hatással vannak az életminőségünkre. Korábban talán nem is gondoltunk arra, hogy a kapcsolatunkat is befolyásolja, hogyan és milyen minőségben alszunk együtt a párunkkal. Egy új tanulmány szerint az, hogy milyen alvási szokásaink vannak a kapcsolaton belül, az magára a kapcsolatunkra is hatással van. 

A Hertfordshirei Egyetem kutatói összesen ezer ember alvási szokását vizsgálták, és azt nézték, ez milyen hatással van a kapcsolatuk alakulására. Az eredmények talán nem is annyira meglepőek.

Az összebújók boldogabbak

Azok a párok, akik azt mondták, hogy alvás közben is fizikai kapcsolatban voltak, azaz egymáshoz bújva vagy egymást érintve aludtak, nagyobb valószínűséggel voltak boldogabbak a kapcsolatukban.

Ez számokban kifejezve azt jelenti, hogy az alvási idő alatt is testi kontaktust tartó párok 94 százaléka vallotta magát boldognak a kapcsolatában, akik viszont nem így aludtak, azoknak csupán a 68 százaléka volt elégedett a kapcsolatával.

Úgy tűnik, hogy a fizikai távolság egyben érzelmi távolságtartást is eredményez, amely a százalékokban is megmutatkozik. A felmérés szerint azok, akik csak pár centiméterre aludtak el a párjuktól, 86 százalékban vallották magukat boldognak. Akiknél a távolság több mint 30 centiméterre nőtt, csak a 66 százalék érezte úgy, hogy boldog a kapcsolatában.

Társaságkedvelők és kreatívok

A kutatás felfedezett néhány érdekességet. Ezek alapján minél inkább társaságkedvelőbb valaki, annál valószínűbb, hogy az illető közelebb fekszik a partneréhez is. A kreatív személyiségek pedig inkább a bal oldalukon aludtak.

A tanulságok

Az eredményeket különböző módokon lehet értelmezni. Egyrészt felismerhetjük, hogy mi miként érezzük magunkat a kapcsolatunkban, és ennek tükrében hogyan alszunk együtt a párunkkal.

Másrészt pedig, ha úgy érezzük, hogy javítani szeretnénk a kapcsolatunkon, akkor érdemes kipróbálni az összebújás hatásos erejét elalvás előtt is.

(H.N.)                                                                                          A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>