Az alváshiány testünkre gyakorolt ​​hatásai

Manapság egyre többen szenvedünk álmatlanságtól. Teljesen mindegy, hogy stresszről, napi egyéb aggodalmakról vagy egy új ház építkezéséből adódó bosszankodásról van szó – bármi is legyen az oka a túl rövid éjszakai alvásnak, az alváshiánynak súlyos következményei lehetnek. Ha nem vesszük figyelembe szervezetünk természetes alvásigényét, akkor rövid időn belül számíthatunk az első fizikai hatásokra, amely az 50 év feletti embereket talán még jobban megviseli.

A kevés alvás korlátozza az agy kapacitását

Alvás alatt az agy a nap történéseit, tapasztalatait is feldolgozza. Ahhoz, hogy ez megfelelően megtörténjen, kellően hosszú, és külső zavarok nélküli kényelmes ágyon történő mély alvásra van szükségünk. A nap során tanult tapasztalatok, dolgok összeválogatódnak és elmentésre kerülnek, az újonnan megszerzett ismeretek megszilárdulnak. Ha azonban a mélyalvás szakasza túl rövid, az agy teljesítménye csökken, aminek következtében a megtapasztalt és tanult dolgok már nem épülnek be teljesen az emlékezetünkbe. Amerikai kutatók azt is kimutatták továbbá, hogy az elégtelen alvás nemcsak az agy memóriakapacitását csökkenti, hanem hosszú távon az általános memóriakapacitás, és fogékonyság is csökken. Ez nemcsak abban figyelhető meg, hogy az információkat általában lassabban dolgozzuk fel, melyeket egyébként kevésbé jól tudunk tárolni, hanem a fizikai változások is kimutathatóak: a túl kevés alvással ugyanis csökken az agy térfogata!

Csökken a reakciókészség és a koncentráció

Az elégtelen alvás egyik első megfigyelhető jele a koncentrációban fellépő nehézség és zavar. Mindenekelőtt a szavak megtalálásának gyengeségei már korán észrevehetők. Ráadásul alváshiány esetén a legkisebb zavarok is elvonják a figyelmet, és a rutinfeladatok elvégzése is átlagon felüli erőfeszítést igényelhet. Ennek az az oka, hogy az agy működési képességét, valamint a rövid és hosszú távú memória közötti összeköttetést rontja az elégtelen alvás. Továbbá csökken a reagálóképesség is, ami különösen közúti veszélyekkel hozható összefüggésbe. Ennek oka az adenozin hírvivő anyag fokozott felszabadulása. Ennek köszönhető, hogy kevés alvás után sokszor másnaposnak érezzük magunkat. Megfigyelték, hogy öt óra vagy kevesebb alvás után hasonló tünetek jelentkeznek, mint az alkoholfogyasztás után.

Az alváshiány hizlaló hatása

A leptin hormon alvás közben szabadul fel, melynek fontos szerepe van az éhségérzetet gátlásában. Továbbá alvás alatt számos kalória és zsír ég el, hiszen a test alapvető folyamatait továbbra is fenn kell tartani, és kiürülnek a máj cukorraktárai. Ha a túl kevés alvás miatt csökken a leptin felszabadulása, akkor ehelyett megnövekszik a ghrelin felszabadulása, ami biztosítja, hogy gyakrabban érezzük az éhséget. Az eredmény végeredményben sajnos felesleges súlygyarapodás lesz.

Az alvás vércukorszintre gyakorolt hatása

A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők alvási viselkedését már számos tanulmány vizsgálta. Az elvégzett tesztek sorozata egyértelműen kimutatta, hogy hét óránál rövidebb alvásból eredő extrém vércukor-ingadozást. Az alváshiány és a rossz alvásminőség még egészséges embereknél is ingadozó vércukorszintet eredményezhet, mely így veszélyesen megnövelheti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.

Az elégtelen alvás miatt kialakuló betegségekre való hajlam

Az immunrendszer teljesítménye is meredeken csökken tartós álmatlanság esetén. Amennyiben naponta mindössze öt-hat órát alszunk, ez a hatás akár már két hét után is látható. Kimutatták, hogy az álmatlanságban szenvedők akár három-négyszer nagyobb valószínűséggel fáznak meg, vagy kapnak el valamilyen fertőzést. Egy hónapnyi kialvatlanságnak pedig további hosszú távú következmények is lehetnek:

  • Gyakoribb lesz a fejfájás és a migrén
  • A szívrohamnak fokozott kockázata lesz
  • Megnő a depresszió kockázata
  • Fokozódik a kalcium- és koleszterinlerakódás az erekben és artériákban, mely szívinfarktushoz, agyvérzéshez vezethet
  • Megnő a cukorbetegség kockázata
  • Megnő a túlsúly, az elhízás veszélye
  • Fokozódhat a gyulladásos aktivitás a szervezetben
  • Megnő a stresszhormonok felszabadulása

Hogy javíthatjuk az alvás minőségét?

Ha túl keveset, vagy rosszul alszik, néha néhány apróbb változtatással is jelentősen javíthatjuk az alvás minőségét: 1. Kerüljük a kávé és az alkohol túlzott fogyasztását: amennyiben nehezen tudunk elaludni, továbbá jelentős elalvási nehézségeink vannak, először is vizsgáljuk felül alkohol- és kávéfogyasztásunkat, és sürgősen csökkentsük azt! Késő délután, és este lefekvés előtt már egyáltalán ne igyunk kávét. A kávé lebomlása több órát is igénybe vesz, ezért alszik el nehezen sok ember, továbbá az alvás is felületes lesz, melynek eredményeként másnap egy új koffeinadagra lesz szükségünk. Ez sajnos egy ördögi kör. Egy esti finom pohár bor bár segít elaludni, az alkohol vízhajtó hatása miatt éjszaka sajnos felébredünk, hogy meglátogassuk a mosdót, így sajnos megszakad az alvásunk.

2. Egy kényelmes ágy beszerzése: egy nyikorgó ágyrács, továbbá egy túl puha, vagy egy kőkemény matrac gyakorlatilag lehetetlenné teszi a nyugodt alvást. A kiváló minőségű, kényelmes ágyak az első lépést jelentik a pihentető éjszakai alvás felé.

3. A megfelelő szobai hőmérséklet kialakítása: sokan elkövetik azt a hibát, hogy lefekvés előtt magas hőmérsékletre melegítik fel a hálószobát. Tanulmányok szerint a legjobb minőségű alvás 18 fok körül érhető el.