Az alkoholizmus és a kor: hogyan hat 50 fölött?

Biztos hallottunk, vagy akár mi magunk mondtunk ilyen mondatokat: “Már nem bírom úgy, mint húsz évesen”, “Én már nem is másnapos, hanem harmadnapos szoktam lenni, olyan rosszul vagyok a piától.” Az alkohol egy bizonyos életkor felett másképp hat a szervezetünkre. De milyen kapcsolatban van az életkor és az alkohol hatása?

Miért számít az életkor, ha alkoholról van szó?

Magyarországon az egyik legjellemzőbb függőség az alkoholizmus. Így vagy úgy, de mindenki érintet. Van, aki rendszeres vagy alkalmi fogyasztóként, van, akinek az ismerősi, baráti körében, családjában élnek emberek alkoholproblémákkal sokszor úgy, hogy nem is tudatosítják magukban. Minél idősebbek vagyunk, annál súlyosabban hat a testünkre és a szellemi teljesítményünkre az alkohol.

Ahogy öregszik a testünk, egyre romlik szervezetünk alkohol lebontó képessége. Vagyis azt az alkoholmennyiséget, amit huszonévesen könnyedén lebontott a szervezetünk, jóval lassabban fogja feldolgozni 40-50 éves korunkban. Ez azzal jár, hogy jóval magasabb a vérben az alkohol koncentrációja, magasabb lesz az alkoholszint.

A test korosodásával csökken a víztartalom. Az alkoholnak vízelvonó hatása van, vagyis ha alkoholt iszunk, kiszáradunk. A másnaposság egyik tünete, hogy dehidrált lesz a szervezet. A rendszeres ivással pedig a bőr is száraz lesz, vagyis a bőrünk hamarabb öregszik az alkoholfogyasztás hatására.

A legnagyobb kockázatok: a betegségek

Nézzük sorban, hogy milyen betegségeket okozhat a rendszeres alkoholfogyasztás. Ami először eszünkbe juthat, az májkárosodás.

Májkárosodás és májcirrózis

A májnak az a legfontosabb feladata, hogy ártalmatlanítsa a testünkbe, szervezetünkbe jutó méreganyagokat. Sajnos az alkohol méreg. És ha túl sok alkohollal kell megbírkóznia, akkor a máj is károsodik, vagyis nem tud megfelelő módon működni.

A májkárosodásnak három fázisa van: a tiszta zsírmájat jól lehet gyógyítani. Egyszerűen el kell hagyni az alkoholt, egészségesen táplálkozni és figyelni a megfelelő testsúly fenntartására. A második fázisban gyulladásos zsírmájról beszélünk, ez is gyógyítható, de itt amellett, hogy fel kell hagyni az alkoholfogyasztással, valószínűleg orvosi beavatkozásra is számítani kell. A harmadik fázis a májzsugor, amikor a máj szövete véglegesen károsodik. A gyógyuláshoz ebben az esetben mindenképp szükség lesz összetett orvosi beavatkozásokra.

A férfiak májához képest a nők májának kisebb a teherbíró képessége, ezért még inkább ki vannak téve az alkohol májrongáló hatásának.

Hasnyálmirigy-gyulladás

Az ivással túlműködtetjük a hasnyálmirigy emésztőenzimeinek termelődését. Ez hosszú távon gyulladáshoz vezethet, ennek súlyos szövődménye, hogy elhal a hasnyálmirigy. A betegségnek van egy jellegzetes tünetegyüttese (hasfájás, hasfeszülés, puffadás, hányás, émelygés, sárgaság), de a pontos diagnózis felállításához a legjobb, ha szakemberhez fordulunk.

Cukorbetegség

A májkárosodásból és a hasnyálmirigy-gyulladásból fakad még egy komoly betegség. A hasnyálmirigy felel a szervezet inzulinszintjéért. Ha gyulladt a hasnyálmirigy és a máj sem működik a megfelelő módon, akkor a ingadozik a vércukorszint. Ennek szövődményeként pedig súlyosabb cukorbetegség is kialakulhat.

A központi idegrendszer károsodása

A részegség során is meg lehet tapasztalni, hogy az alkohol gyengíti a kapcsolatot a testünk és az idegrendszerünk között. Ennek következménye, hogy az ittas ember dülöngél, a beszéde elmosódik, darabossá válik és ezért tilos volán mögé ülni részegen.

Az emésztőrendszer és a keringési rendszer károsodása

Az alkohol károsan hat az emésztőszervekre, belekre, zsigerekre. Áttételesen az alkoholizmus az emésztésre is kihat, puffadást, székrekedést, hasmenést egyaránt okozhat. Emellett a roncsolt bélrendszer kevésbé tudja feldolgozni a bevitt élelmet, ezért az alkohol hosszú távon alultápláltsághoz is vezethet.

A keringési rendszerünket sem kíméli a pia. A szívünket és a tüdőnket is károsítja, magas vérnyomást, szívritmuszavart, agyvérzést, szívrohamot egyaránt okozhat. És a nők ezen a területen is nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A felsoroltakon kívül még az alkohol kihathat a rák kialakulására, csontritkulást, izomgörcsöt, izomgyengeséget, fáradtságot, alvászavarokat okozhat.

Hogyan befolyásolja az alkohol a hangulatot?

Legtöbben azért fogyasztunk alkoholt, hogy jobb hangulatba kerüljünk, az alkohol segítségével oldjuk a szorongást, feszültséget. Vagyis az érzelmi életünket próbáljuk meg kontrollálni ezzel az eszközzel. Azonban van néhány komoly hátulütője ennek a módszernek. Az egyik jelenség az agysejtek pusztulása, ami demenciához, memóriazavarhoz, elhülyüléshez vezethet. Ráadásul felerősödhetnek az érzelmi ingadozások, dühkezelési problémák léphetnek fel.

A kor előrehaladtával súlyosbodik a másnaposság és a másnapossághoz kapcsolódó rosszkedv, depresszív hangulat.

Az alkoholizmus következtében fizikai és lelki függőség is kialakulhat. A fizikai függőséget orvosi segítséggel akár pár hét alatt le lehet küzdeni, a lelki függőség ennél nagyobb falat, komolyabb szakértelmet, türelmet és munkát igényel. A leszokás során meg kell küzdenünk az elvonási tünetekkel is: a szorongással, idegességgel, hányingerrel, remegéssel, magas vérnyomással, izzadással, szabálytalan szívveréssel.

A leszokási folyamat pont azért lehet nehéz, mert felerősödhetnek azok a jelenségek (pl. szorongás, idegesség), amelyeket korábban az alkohol segítségével próbáltunk orvosolni.

Az alkohol hatása a szexuális életre

Vannak, akik azért isznak, hogy könnyebben ismerkedjenek, sőt, van, aki alkohol nélkül el sem tudja képzelni a szexuális életét. Pedig a rendszeres ivással csökken a szexuális vágy, sőt akár merevedési zavarokat, részleges vagy teljes impotenciát is okozhat.

Sajnos a nők szexuális életére, természetes működésére is kihat az alkoholizmus. Megborulhat az egészséges női ciklus, zavar keletkezhet a hormonműködésben és akár meddővé is válhat egy rendszeresen alkoholt fogyasztó nő. Azzal talán mindenki tisztában van, hogy terhesen nem szabad inni. De nem árt azt is megérteni, hogy ha valaki várandós anyukaként alkoholt fogyaszt, akkor a kisbaba koraszülött lehet, és születési rendellenességekkel jöhet a világra.

Mit tegyünk, ha le akarunk szokni?

Szerencsére ma már számtalan lehetőség áll rendelkezésünkre, ha szeretnénk leszokni az alkoholról. Az egyik legkézenfekvőbb, ha jelentkezünk valamelyik Anonim Alkoholista csoportba. Ezeket a csoportokat megtalálhatjuk minden fővárosi kerületben és közel 150 magyarországi településen. Online és offline gyűlésekre is jelentkezhetünk.

Vannak magán addiktológiai ellátások. Ennél a megoldásnál úgy érdemes számolni, hogy 15-35 ezer forint körüli összegbe kerül egy alkalom, de egy komolyabb kíséréshez szükség lesz legalább 10 alkalomra.

Az online programok leginkább angolul érhetők el. Akkor érdemes megismerkedni ezekkel a megoldásokkal, ha ódzkodunk a hagyományos megközelítéstől.

Természetesen sokat tehetünk a leszokásért, ha olvasunk, képezzük magunkat. Magyarul is alapos szakirodalma van a függőségnek és a leszokásnak, angolul pedig bőséggel olvashatunk a témáról.