Az aktív hallgatás szimpatikussá tesz, próbáld ki!

Az aktív hallgatás sokat lendít a társas kapcsolatokon
Az aktív hallgatás sokat lendít a társas kapcsolatokon

Az aktív hallgatás nem csak annyit jelent, hogy figyelmesen végighallgatjuk mások mondanivalóját. Sokkal inkább verbális és non-verbális jelek sorozata, melyekkel biztosíthatjuk a beszélőt, hogy megértettük, amit mondott.

És miért fontos mindez? Miért érdemes elsajátítanunk az aktív hallgatás képességét? És hogyan tehetjük ezt meg? Olvasd el cikkünket, hogy minden kérdésedre választ kapj!

A legtöbben nem igazán hallgatják meg egymást

Egy átlagos ember 225 szót mond ki és 500-ra tud odafigyelni egy perc alatt. Így, amikor hallgatunk, 275 szó hiányzik ahhoz, hogy a mondanivaló teljesen lefoglaljon minket. Tehát könnyen elkalandozunk, figyelmünk megtartása külön erőfeszítést igényel. Ekkor jön képbe az aktív hallgatás képességének elsajátítása.

Az aktív hallgatás az intelligencia látszatát kelti

Amikor az aktív hallgatás módszerével folytatsz le egy beszélgetést, hallgatás közben is folyamatosan visszajelzéseket küldesz. Ettől főnököd és kollégáid előtt azt a benyomást kelted, hogy elég okos vagy ahhoz, hogy azonnal felfogd és reagálj arra, amit mondtak.

Az aktív hallgatás megerősíti a kapcsolataidat

ad

Ironikus, de nem a beszédtől leszünk jó beszélgetőpartnerek, hanem a hallgatástól. Képzeljük el, hogy egy barátunk nehéz időszakon megy keresztül. Ilyenkor a legtöbb, amit tehetünk, ha figyelmesen végighallgatjuk és igyekszünk megérteni. Az aktív hallgatásnak köszönhetően jobban átlátjuk a helyzetét. Azt, hogy hogyan változnak az érzelmei és külső szemlélőként segíthetünk az észrevételeinkkel.

Az aktív hallgatás verbális módszerei

Miután beszélgetőpartnered befejezte a mondanivalóját, röviden foglald össze a lényeget. Ez segít a megértésben, valamint a beszélőnek is lehetőséget ad az esetleges félreértések tisztázására. Ugyanakkor a kérdésekről sem szabad megfeledkezni. Az aktív hallgatás jele, ha további kérdéseket teszel fel a témáról, ugyanis ez azt mutatja, hogy kíváncsi vagy a részletekre.

Non verbális módszerek az aktív hallgatás megerősítésére

Először is, teremts szemkontaktust! Ettől a beszélő bátorítva érzi magát, hogy megossza a gondolatait, amik majd megértő fülekre találnak. Azonban légy óvatos! A szemkontaktus ne legyen túl hosszú, hiszen az félreérthető és zavarba ejtő lehet.

A második lépés a nyitott testtartás felvétele. Fordulj a beszélő felé és hajtsd a fejed a tenyeredbe! Fontos, hogy a testbeszéded is azt sugallja, kíváncsi vagy arra, amit hallani fogsz.

Beszélgetés közben egyetértésed mosolygással és apró bólogatással fejezheted ki. Ettől partnered megerősítve érzi magát és bátorítást nyer a folytatásra. Amennyiben az empátia teljes kifejezésére törekszel, utánozd a másik testbeszédét! Ez jól fog esni neki, különösen akkor, ha egy érzelmileg megterhelő témáról beszél.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Hogyan kezeljük a negatív emberek társaságát?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>