Az 50 éves kor előnyei és hátrányai

50 felett a kor hátrányai már nem annyira érdekelnek minket
50 felett a kor hátrányai már nem annyira érdekelnek minket

Az ötvenet betöltve életünk gyökeresen megváltozik. Közelebb lennénk időben a halálhoz, mint a születésünkhöz? A felismerés elsőre ugyan sokkoló, később viszont egyszerre lehet kijózanító és felszabadító is. 

Kijózanító, hiszen 50 felett ténylegesen ráeszmélünk, hogy az életünk véges. Úgy érezzük, most már tényleg ideje megvalósítanunk terveinket, mert ha tovább várunk, kicsúszunk az időből. A bakancslisták pipálásának szakasza igazán csak most kezdődik el.

Felszabadító, mert 50 felett elillannak a felesleges problémák. Már nem akadunk fel apróságokon, és nem lovagolunk felesleges konfliktusok hátán. Végre az igazán fontos dolgok kerülnek előtérbe.

Mit jelent 50 évesnek lenni?

Az 50. gyertya elfújása mérföldkőnek számít a nők életében. Kultúránként eltér viszont, hogyan viszonyulnak az öregedéshez. Például míg az Amerikai Egyesült Államokban legtöbbször gúnyt űznek a nők korosodásából, Hollandiában bölcsességüket, tapasztaltságukat ünneplik.

Melyek az 50 feletti életkor hátrányai?

50 felett a testünk drasztikus változásokon megy keresztül. A menopauza búcsút int termékeny korszakunknak. Hajszálaink őszülni kezdenek, látásunk pedig jelentősen megromlik. Ráncosodni kezdünk, bőrünk és melleink megereszkednek. Szépítő beavatkozásokkal igyekszünk visszahozni fiatalságunkat.

Lelki világunk is jelentősen megváltozik 50 felett. Az üres fészek szindróma következtében ránk törhet a depresszió. Sokunknál megjelenik a kapuzárási pánik is, melyet más néven a középkorúak válságának is szokás nevezni. Hosszú távon azonban mindkét szindrómából profitálhatunk. Ne keseredjünk el rögtön, 50 felett a kor előnyei többségben vannak!

Melyek az 50 feletti életkor előnyei?

50 felett a fókusz már nem a külsőségeken van. Persze továbbra is szeretnénk vonzónak, szépnek és igazi nőnek érezni magunkat, de ebben a korban már kevésbé vagyunk kritikusak magunkkal szemben. Megtanulunk együtt élni testünkkel, mely önbizalmunkra is pozitív hatást fejt ki. A teherbeeséstől való félelem a menopauzával elszáll, így sok nő szexuálisan felszabadultabb lesz.

Többségünk az üres fészek szindróma kezdeti sokkhatása után előnyt kovácsol a sok szabadidőből. Végre újra magunkra és céljainkra koncentrálhatunk. Újra indulnak a barátnős programok, az utazások.

Kamasz gyermekeink felnőtté válnak, melynek köszönhetően jelentős mértékben javul fiainkkal és lányainkkal ápolt viszonyunk. A fészekből kirepülve jobban értékelik a tőlünk kapott törődést, és talán sóvárogva emlékeznek vissza a mamahotel nyújtotta kényelmekre.

Sokan 50 felett válunk nagyszülőkké, melynek köszönhetően újra előtörnek belőlünk az anyai ösztönök. A babázás újra életünk részévé válik és rájövünk, legszebb éveink talán még mindig hátra vannak.

Koncentrálj az előnyökre! Hozd ki magadból a maximumot, aknázd ki a korodban rejlő lehetőségeket!

(M.F.)                                                                                            A cikk forrása itt >>

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>