Az 50 az új 50

50 felett is élveznünk kell az életet
50 felett is élveznünk kell az életet

De szeretnék újra 20 éves lenni! Bárcsak 10 évvel fiatalabb lehetnék! Ilyen és ezekhez hasonló mondatokat szajkózunk, visszavágyódunk a múltba és aggódunk a jövőn, mindeközben teljesen elfeledkezünk arról, hogy 50 felett is a jelent kéne élveznünk.

Az 50-es éveink is lehetnek briliánsak

Sokan éljük meg traumaként az ötvenes éveinket, képtelenek vagyunk szabadulni az elmúlás, az öregedés gondolatától. Görcsösen igyekszünk fiatalabbnak látszani, szeretnénk visszafordítani az időt, újra fiatalok lenni, ezt-azt újrakezdeni. Márpedig ez a filozófia a lehető legrosszabb, amit követhetünk. Nem kéne az ötvenes éveinket megváltoztatnunk, nem kéne az 50-ből 20-at, 30-at vagy 40-et akarnunk. Megvan a maga szépsége ennek a kornak is, ráadásul nem is akármilyen! Az 50 az új 50, és ennél trendibb már aligha lehetne, csak észre kell végre venni.

A mai 50 már egy új 50

Gyakran azért rettegünk az 50-es éveinktől, és azért nézünk rájuk egy borús szűrőn át, mert bennünk élnek az évtizedekkel ezelőtt született negatív megítélések erről a korról. Be kell látnunk azonban, hogy a mai 50 már nem az az 50, ami régen létezett. Az átlag életkor az életszínvonal növekedésével kitolódott, a mai ötvenesek már közel sem szenvednek annyit az egészségügyi problémáktól, mint régen. Sokunk még ötvenévesen is nyakig benne van a gyereknevelésben vagy a karrierépítésben, aktívak és céltudatosak vagyunk, messze még a nyugdíj és a temető, felesleges hát ezeken görcsölnünk. Az ötvenes nők a lehető legtudatosabb korosztály, érett gondolkodásuk és életfelfogásuk a létező legellenállhatatlanabb korosztállyá varázsolja őket.

50 felett az élet

Az igazi élet talán csak 50 felett kezdődik el. Ez az a kor, amikorra megértjük, hogyan működik az élet valójában. Már megtanuljuk kezelni a sérelmeinket, a válsághelyzeteket, okosan lavírozunk a hullámvölgyekben, és nem látunk magunk előtt leküzdhetetlen akadályokat. Erősek, érettek és tapasztaltak vagyunk, ezekkel a kvalitásokkal pedig aligha tudunk elbukni.

Arról nem is beszélve, hogy életünk egy fontos szakasza, a gyereknevelés épp ekkortájt készül lezáródni. Gyermekeink elhagyják a fészket, mi pedig újra esélyt kapunk arra, hogy magunkat helyezzük előtérbe. 50 felett kezdhetünk újra mindent, amit csak szeretnénk, a nulláról is elkezdhetünk építkezni, ha épp arra vágyunk. Egy teljes felvonás vár még ránk az életből, és hogy az milyen irányvonalat vesz, kizárólag rajtunk múlik. Új hobbikat, új karrierutat, új úti célokat és új baráti köröket egyaránt kialakíthatunk vagy felírhatunk a listára, hiszen az 50 feletti élet valójában csakis az újdonságokról szól.

Fel a fejjel!

Nem siratni kell azt, ami elmúlt, nem a múltban élve kell jövőt építeni. Persze, megvolt a maga szépsége a húszas és harmincas éveinknek is, de mégis ki mondta azt, hogy az ötveneseknek már nem lesz? Szeretném, ha mindenki, aki 50 felett elveszettnek vagy szomorúnak érzi magát, végre új színben látná az életkorát. Az 50 az új 50, és semmi pénzért sem kéne mást faragnunk belőle.

Mihályi Fruzsina

Az élet jó, rossz és csúf oldala 50 felett

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>