Anyaság vagy nőiesség? Miért nehéz egyszerre a kettő?

Az anyaság csodái mellett akadnak nehézségek is
Az anyaság csodái mellett akadnak nehézségek is

Egyáltalán nem ritka, hogy 50 fölött még gyerekeket nevelünk. Mindent megteszünk, hogy biztos hátteret teremtsünk a családnak. Főzés, mosás, takarítás, magunkra viszont alig marad idő. Ez persze a külsőnk rovására mehet, de nem bánjuk. Hiszen mindennek megvan a maga ideje. Most egyszerűen az anyaság előtérbe kerül a nőiességgel szemben. 

A szexi anya már önző hárpia?

De mit tesz a társadalmunk az önfeláldozásért cserébe? Egyszerűen meghurcol, hiszen az emberek gyakran ítélkeznek, amikor egy anyát látnak. Ha kicsit csapzott, akkor elbukott nőként. Kócos anyahaja van és puha anyateste. Cuki, de semmiképp sem szexi. Ha pedig egy anya csinos? Biztosan önző hárpia, akinek fontosabbak a külsőségek, mint az anyaság. Egy MILF, aki ahelyett, hogy a gyerekeit nevelné, fiatalabb férfiak után fut.

Mint látható, mindkét oldalról előítéletek ezreibe ütközünk. A társadalomnak megvan az elképzelése arról, milyen az anyaság és milyen a nőiesség. A kettőt pedig elég nehéz összeegyeztetni. Egyszerűen az is baj, ha törődsz magaddal, és az is, ha nem.

Csak a külsőnk számít

Egy nőt attól tartanak nőnek, ha csinos. Teljesen igazságtalanul, de nőiességünk mértékét csakis a kinézetünkhöz mérik. Erről szólnak a női magazinok, a tévéműsorok, a mozifilmek. Elvárásokat állítanak fel, amiknek meg kell felelni. Megmondják, hogyan öltözz, hogyan sminkelj, hogyan viselkedj. Persze ellenállhatsz és hozhatsz saját döntéseket.

Piszkos, fizikai munka

Az anyaság azonban piszkos munka. Alig jut időd egy zuhanyra, miközben a gyerekek szétspriccelik a testápolót és összefirkálják a falakat. Te pedig takaríthatsz és mászhatsz utánuk a sárban. És mindez rendjén is van. Kivéve a tényt, hogy a társadalom nem becsüli meg eléggé az anyasággal járó rengeteg munkát. Ha így lenne, talán a GYES-ből is jobban ki lehetne jönni. A fáradozásaidra pedig nem az lenne a válasz, hogy “ez csak természetes”, hanem, hogy “milyen jó munkát végzel”, és “büszke lehetsz magadra”.

A házasság tényleg vízválasztó?

Nem-nem, ehelyett mindenkit csak az érdekel, hogy nézel ki. Ha törődsz magaddal az a baj, ha nem, az a baj. De hol a gond forrása? Mi az a pont, ahol az anyaságot ilyen mély szakadék választja el a nőiességtől? Hát a házasság, kérem szépen. Hiszen, ahogy egy nő kikerül a “piacról”, már nem kell gyönyörűnek lennie. Elkelt, megnyugodhat. Következő lépésként jöhet az anyaság, amikor végképp feladod magad. Többé már sosem lehetsz önző. Ha magadra is gondolsz a gyerekeken kívül, nem vagy önfeláldozó, jó anya.

Nem nyerhetsz

A végén sehogy sem nyerhetsz. Ha nem fordítasz elég időt és pénzt magadra, a te hibád. Ha mégis, az is.  Nézz ki jól, de hogy merészelsz jól kinézni? Ne vállald túl magad, de hogyan történhet, hogy nem te csinálsz mindent?

Talán megoldás lenne, ha a társadalom nem venne minden anyát egy kalap alá. Ha felismernék, hogy mindenki egy külön személyiség, külön történettel, választásokkal. És ha végre nem a külsőségek alapján ítélkeznénk.

(D.R.)                                                                                          A cikk forrása itt >>

Monoton volna a gyereknevelés?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>