Amire az anyagiak terén gondolnod kell válás után

A válás, valamint a válás után következő időszak önmagában is nehéz és lelkileg nagyon megterhelő. Sajnos azonban 20-30 közösen eltöltött év után ez még bonyolultabbá válik, hiszen az anyagiakat is nagyban befolyásolhatja. Miket kell számításba venned, ha 50 felett válsz el párodtól?

Felül kell bírálnod a havi büdzsédet

Mostantól egyedül kell fizetned a számlákat, a bevásárlást, a kikapcsolódást és az egyéb ad-hoc dolgokat is. Ennek persze a másik oldala, hogy egyedül kevesebbet is költesz, mint ahogy tettétek azt ketten, tehát nem kell megijedned! Készíts egy költségvetést, ami tartalmaz minden rendszeres bevételt és kiadást, és ennek megfelelően számolj a hónapban. Hamar rá fogsz szokni az új rendszerre, és így hónap végén sem kell számolgatnod a forintokat.

Tervezz előre és határozd meg a céljaidat!

Rengeteg mindenre vágyunk, ez tény. Állíts fel prioritási sorrendet és oszd be, hogy a jövőben mikor mire költesz. Legyél szigorú, nem biztos, hogy a régóta vágyott tengerentúli utazás fontosabb, mint az autód szintén régóta halogatott szervizelése.

Gondolj a későbbiekre is! Ha van megtakarításod  a nyugdíjas éveidre, az szuper, ha nincs, azzal is számolnod kell. Szomorú tény, hogy nőként még mindig kevesebbet keresünk a férfiaknál. Viszont tovább élünk. Ennek egyenes következménye, hogy kevesebb nyugdíjból kell meglennünk tovább – ezt bizony számításba kell venni!

Ugyanígy felül kell vizsgálnod a végrendeleted, illetve – amennyiben van –  a baleset- vagy életbiztosításodat is. Ezek persze olyan kellemetlen területek, amikkel nem szívesen foglalkozunk. De félre kell tenni a negatív érzéseket és rendezni a “kötelezőket”.

Legyen megtakarításod szükség esetére

Most, hogy egyedül vagy, különösen fontos, hogy tudj hova nyúlni vészhelyzet esetén. Csinálj egy külön számlát, amire havonta egy bizonyos összeget fixen félreteszel. Ez az összeg nem kell feltétlenül, hogy nagy legyen, épp csak annyi, amennyit nélkülözni tudsz, és idővel megteremti számodra a biztonságot.

Ha a gyerekek már kirepültek…

50 felett elválni sok szempontból nehezebb és megterhelőbb, mint fiatalkorban. Azonban a pozitívum, hogy feltehetően a gyerekek már kirepültek, vagy legalábbis hamarosan kirepülnek. Ezzel óriási teher esik le a vállunkról, hiszen legalább az ő nevelésük miatt nem kell aggódni a válás után. Természetesen továbbra is támogatjuk őket, ahogy tudjuk, azonban mégis sokkal nagyobb anyagi szabadságot jelent, hogy a bevételünket szinte csak magunkra kell fordítanunk – ezáltal tervezhetőbbé és átláthatóbbá válik.

Öt lépésben legyűrheted a válás után érzett fájdalmat