Amikor a konyhaasztalt leviszik a Szajna-partra: a francia élet közelről

A francia életritmus bár könnyed, de ez nem érvényes az élet minden területére
A francia életritmus bár könnyed, de ez nem érvényes az élet minden területére

Kimondani is sok, de lassan harminc éve, hogy közöm van a francia nyelvhez és kultúrához. Ami tinédzser koromban megfogott, az a nyelv dallama, a francia sanzonok és filmek világa. Vendégszerzőnk írása.

Ahhoz a generációhoz tartozom, akinek az első házibulis emlékei Sophie Marceau-hoz kötődnek. Aki ugyanolyan szívesen hallgatta Yves Montand sanzonjait, mint a Téléphone-t, vagy a Voyage, voyage című dalt. Mindeközben arról álmodoztam, hogyan fogom bejárni Franciaországot és Európát. A nyelv gyönyörű dallamosságával együtt is elég nehéz egy kezdő franciásnak, ezért örültem, amikor a gimis évek alatt egyre közelebb kerültem a gördülékeny nyelvtudáshoz. Manapság már én szoktam győzködni a tanítványaimat, hogy tartsanak ki, a franciának főleg az eleje a nehéz.

Egy francia piknik látványosan elhelyezett hozzávalói
Egy francia piknik látványosan elhelyezett hozzávalói

Lazák, de tartják a határokat

Mint minden országban, Franciaországban is teljesen más élmény turistának lenni, mint bevándorlónak: máshogy állsz te is az élményhez, és természetesen hozzád is másképpen viszonyulnak az őslakosok. Turistaként Franciaországról az a kép él az emberekben, hogy bohémek és lazák az itt élők, ami részben igaz is. A bohémság és a lazaság mellett viszont van egy erősen bürokratikus és hierarchikus oldala is a francia természetnek, ami sokkal inkább a racionális gondolkodást helyezi előtérbe, mint az érzelmi fejlődést.

Nagyban különbözik a magyar és a francia életritmus: itt, mivel kiegyensúlyozottabb körülmények között élnek az emberek, mint Magyarországon, lazább az életritmus. Ennek ellenére a franciák is szeretnek idegeskedni, nem kevés dologgal elégedetlenek maguk körül, aminek szívesen hangot is adnak. Szóval ez nemcsak ránk, magyarokra jellemző.

Amiben viszont igen nagy a különbség, az a személy én-határainak megtartása. Nem szólnak bele a dolgaidba, tisztelik a határaidat, de emiatt nem is közelednek könnyen. Sok időnek kell eltelnie és sok rétegnek feloldódnia, hogy eljuss egy bizonyos intimitási szintig. Persze általánosítani sem szeretnék, mindenhol sokszínűek és összetettek ezek az emberi interakciók.

A piknik örök kedvenc marad a francia mindennapokban
A piknik örök kedvenc marad a francia mindennapokban

Ha kell, leviszik az asztalt a Szajna partjára

Ami a lazaságot illeti, az főként a hétköznapi kreativitásukban látható a legjobban: amikor például egy baráti társaság fogja az otthoni asztalt, teritővel és terítékkel együtt, és kiköltözik a Szajna-partra, hogy ott költse el a vasárnapi ebédet. Vagy az egyébként hivatásos zenész, aki kiáll az utcára zenélni a városközpontban, puszta szerelemből. Esetleg az, amikor meghirdetik, hogy 1 euroért el lehet TGV-zni (francia gyorsvasút – a szerk.) a tengerpartra, ahol azután lehet piknikezni, sárkányt eregetni, fürödni a gyerekekkel.

Az utazóknak igazi aranybánya

Chambord
Chambord

Franciaország nagyon gazdag ország földrajzát, kultúráját, gasztronómiáját tekintve. Az ország nagyságából adódóan el lehet jutni az óceánpartra: Bordeaux környéke és Bretagne csodálatos helyek, nem szabad őket kihagyni. El kell látogatni a Földközi-tengerhez is, ahol olyan természeti és kulturálisan gazdag helyeket lehet végiglátogatni, mint Montpellier, Nimes, Cannes, vagy a színházi fesztiváljáról híres Avignon. Aki a hegyeket szereti, ellátogathat a síparadicsomokon kívül olyan elbűvölő városokba, mint Grenoble vagy Chamonix, vagy a Pireneusok lábánál fekvő Lourdes. Ha kastélyokat szeretne valaki meglátogatni, érdemes végigjárni a Loire völgyét, akár hajóval is, mert szebbnél szebb helyekre lehet bukkanni (Blois, Chenonceau, Chambord). És persze sajt és bor mindenhol.

Raclette, rillette és quiche

Az emblematikus sajton és boron kívül a francia gasztronómia igen gazdag. Fontosnak tartják a helyi termelők munkáját, sokan keresik az adott régióra jellemző termékeket. Fantasztikus az a kreativitás, ahogyan magához az étkezéshez állnak: a terítéstől kezdve, a fogások tálalásán keresztül, az ételek sokféleségéig. Még ennyi év után is lenyűgöző az a választék és ötletesség, ami a francia boltokat jellemzi.

Természetesen az óriási sajt választék mellett nem lehet elmenni, tényleg egy év kellene, hogy az ember az összes típusú sajtot végigkóstolja. Amit mégis kiemelnék közülük, és ami a nagy kedvencünkké vált ezalatt az idő alatt: a raclette. Ezt – a főként főzéshez használható sajtot – sokféle ételnél bevethetjük, a pizzától kezdve, a sült tésztákon keresztül, a raclette sütővel készített, grillezett zöldségekig. Fantasztikus ízélményben van részed, ahogyan a félig olvadt sajtot ráöntöd a grillezett gombára, krumplira vagy padlizsánra. Mennyei.

Egyszerű, mégis különleges ételekből sokféle létezik
Egyszerű, mégis különleges ételekből sokféle létezik

Nagyon finom még a Magyarországon kevéssé ismert rillette, ami egy húspástétom neve. Ez a pástétom attól lesz finom, hogy az adott húst (csirke, kacsa, disznó) nagyon lassan sütik, órákon keresztül, majd ledarálják és fűszerezik. Ha valakinek lehetősége van rá, érdemes elkészíteni akár otthon is.

Francia specialitás a quiche is, ami egy sós lepény neve. Az alap vajastésztát ízlés szerint, szinte bármivel meg lehet pakolni (sonka, bacon, zöldségek, tonhal, kukorica), majd egy tejszines, tojásos keverékkel kell felönteni, sajtot rakni a tetejére és be a sütőbe. Nagyon változatos és nagyon finom. Ez a specialitás a franciáknál olyan, mint az olaszoknál a pizza. Természetesen itt is minden tájegységnek megvan a maga különlegessége, ami országos hírű: készételek, pástétomok, sajtok, édességek.

Champion du monde

A gasztronómián kívül a sport és a kultúra területén is sziporkáznak a franciák. A nyáron világbajnokságot nyerő focicsapat jelenleg megkerülhetetlen: az ország azóta is Mbappé, Pogba és Griezmann játékának lázában ég. A kisfiam nyár eleje óta nem hajlandó megválni a 10-es mezétől.

A hétköznapi kulturális élet is nagyon gazdag: koncertek, előadások és közösségi helyek sokasága várja az embereket, akár egy kisebb vidéki városban is. Nagyon jó koncerteket (Zaz, Grand Corps Malade, Stromae) és színházi előadásokat lehet elcsípni: itt, Lille-ben voltunk már Mundruczó Kornél rendezte előadáson, de Kertész Imre műveiből összeállított esten is. A mozikban nagyon sok különböző stílusú francia film megy egy időben, ebből a szempontból is nagy a választék.

je veux ZAZ Español

no es tan fiel a lo que dice la canción pero es 90% 🙂

Több év ittlét után is találok újdonságot a gallok földjén, érdemes figyelni a változásokat minden területen. Akárhogyan is alakul a következő időszak az életemben, szeretném még felfedezni Franciaország eddig ismeretlen arcait, ezzel is gazdagítva pozitív irányba a tapasztalataimat. Remélem, sikerrel járok.

Manga-Zoltán Zsófia

A francia kerítés sincsen kolbászból: pályát módosítok!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>