Amiket meg kell tenned nyugdíj előtt

Nyugdíj tervezése
Nyugdíj előtt érdemes megtervezni pénzügyeinket.

Az ötödik X-en túl biztosan te is elképzelted már, hogyan fogod eltölteni a nyugdíjas éveidet. Ez teljesen természetes, hiszen egyre közelebb vagy ahhoz, hogy a hosszú évek munkája után jöjjön a jól megérdemelt „pihenés”. Annak érdekében, hogy ne érjen kellemetlen meglepetés a pénzügyeid területén, mutatunk néhány tippet, amelyeket még nyugdíj előtt érdemes megfontolnod. 

Ismerd meg a költségeidet!

Mielőtt visszavonulsz, nagyon fontos, hogy pontosan tisztában legyél a jelenlegi és a várható kiadásaiddal. Azt is figyelembe kell venned, hogy az életkorod előrehaladtával bizonyos egészségügyi kiadások megnövekedhetnek, ezért előre kell gondolkodnod, hogy meg tudd tervezni, mennyit kell félretenned a jelenlegi életmódod fenntartásáért.

Végezz költségvetés-tervezést!

Biztosan sokszor kellett már költségvetés tervezéssel foglalkoznod, de ha mégsem, akkor is jobb most elkezdeni. Végig kell gondolnod, hogy nyugdíjas éveidben mekkora bevételre tehetsz szert, és milyen kiadásaid lesznek. Ennek megfelelően kell majd tervezned és gazdálkodnod a pénzzel. Egy reális költségkeret segíthet elkerülni a főként érzelmi alapú, átgondolatlan vásárlásokat. Nagy segítség lehet az is, ha felírod magadnak, mikre szoktál költeni.

Határozd meg a jövedelemforrásaidat!

A pénzügyi tervezés ugyanolyan fontos a bevételek esetében is. Írj össze minden egyéb forrást, beleértve a passzív jövedelmet és megtakarításokat is. Ha már tudod, hogy így mennyi bevételre számíthatsz, és úgy érzed, többre lesz szükséged, akkor érdemes egy pénzügyi tanácsadóval beszélned. Nyugdíj előtt még több lehetőség is a rendelkezésedre áll, hogy növelni tudd a megtakarításaid összegét.

Legyenek konkrét céljaid!

A konkrét célok kitűzése ugyanolyan lényeges ebben az életszakaszban is. A pénzügyi célok meghatározása és teljesítése egyik alapvető eleme a nyugodt és gondtalan nyugdíjas évek elérésének. Legyen szó akár egy nyaralásról vagy egy új autóról, fontos, hogy tisztán elérhető és meghatározott céljaid legyenek. Ez azt jelenti, hogy pontosan tudnod kell, mikor és mennyi pénzre lesz szükséged.

Szabadulj meg az adósságaidtól!

Azért, hogy gondtalanul élvezhesd a nyugdíjas éveidet, az egyik legfontosabb, hogy minél több kintlévőségedtől és hiteledtől szabadulj meg. A cél érdekében elképzelhető, hogy átmenetileg kellemetlenül fogja érinteni a pénzügyeidet, mert csökkentened kell a kiadásaidat, de ezt mindenképpen a nyugdíj előtt kell megtenned.

Ha elsőre úgy érzed, ezeket nem tudod betartani, nem kell aggódnod. Egy a lényeg: lépésről lépésre haladj, így folyamatosan kerülsz majd közelebb a boldog nyugdíjas évekhez.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>