Alvást segítő gyógyszer? Inkább próbáld ki ezeket a módszereket!

Alvást segítő gyógyszer helyett próbálj ki természetes megoldásokat

Neked is nehézséget okoz az elalvás? Annak ellenére is sokáig forgolódsz esténként, hogy lefekvéskor fáradtnak érezted magad? Az alvászavarok hátterében tucatnyi ok állhat, köztük például a túlzott stressz, a menopauza, de akár életmódbeli tényezők is. Az állandó kialvatlanság és fáradtság pedig mindennapi teljesítményed kárára is megy, hosszú távon ráadásul egészséged is fenyegeti. Ahelyett, hogy rögtön alvást segítő gyógyszer után kutatnád a neten, próbálj ki inkább természetes megoldásokat! Fogadd meg tippjeinket és figyeld meg, hogy mennyivel könnyebben alszol el esténként.

Változtass mindennapi szokásaidon

Emlékszel, amikor egy aktív, programokkal teli nap után azt mondtátok, hogy “ma biztosan jól fog aludni a kicsi”? A mozgás áldásos hatásait te is kihasználhatod a könnyebb alvásért, csak iktass be napjaidba egy kis sportolást!

Fontos, hogy ne este 9-kor kezdj súlyzós edzésbe, hagyj időt a testednek megnyugodni. A rendszeres sport azonban köztudottan jobb, mint bármelyik alvást segítő gyógyszer, kellően lefáraszt fizikailag, ráadásul segít csökkenteni a mindennapi stresszt is.

Ha pedig olyan mozgásformát keresel, ami kifejezetten megnyugodnod és lelassulnod segít egy hosszú nap végén, próbáld ki a jóga egyes típusait! A jin jóga pihentető, nyugtató mozgás, amiben a gyakorlatokat főként a talajon végzed, hosszan kitartva őket. Segít megnyújtanod elfáradt porcikáid és közben szellemileg is kikapcsol. Ha inkább “kicsiben kezdenéd”, keress direkt elalvás előtti jógát, amivel alig negyed óra alatt ellazulhatsz és felkészítheted magad a lefekvésre.

Alvást segítő gyógyszer helyett természetes megoldások

Ne kapj rögtön gyógyszerek után, rengeteg természetes módszer is van az elalvás könnyebbé tételére. A levendula gyógyhatása például remekül alkalmazható alvászavarok ellen is.  Választhatod illóolajként a párnádra csepegtetve vagy készíthetsz belőle egy csésze teát esténként, amit lefekvés előtt elkortyolgatsz. Mindkét módon érezni fogod a nyugtató hatást és sokkal könnyebben merülsz álomba. Hasonlóan nyugtató hatású az orbáncfű és a citromfű tea is, így még az ízek terén is válogathatsz.

Elalvást segítő meditáció

A meditáció jótékony hatásait számos kutatás támasztotta alá. Többek között a Harvard Medical School is írt a meditáció hatékonyságáról az álmatlanság kezelésében és az alvás minőségének javítása terén. Ha alapvetően nem is hinnél az erejében, egy esélyt mindenképpen érdemes adnod neki!

A meditáció segít ellazulnod testben és lélekben, kikapcsolnod a külvilág zajait és magadra figyelni. Ha elsőre úgy nézed, ez nem neked való, ne add fel, a meditáció elsajátítása is igényel némi gyakorlást. Nem is leszel vele egyedül, az interneten számtalan vezetett meditációs videót és hanganyagot találsz. Kezdetben érdemes ezeket kipróbálnod a siker érdekében, idővel pedig, ha már belejöttél, magad is bármikor leülhetsz (vagy lefeküdhetsz) meditálni.

Fontos, hogy ha mindent kipróbáltál már, de alvási zavarod nem javul, fordulj orvoshoz! A problémák hátterében akár komoly betegség is állhat, ezért ha hosszú távon fennállnak a panaszaid, mindenképpen vizsgáltasd ki magad.

A meditáció neked is segít ellazulni és koncentrálni