Áldás vagy átok? Karácsonyi ajándék rendelés pro és kontra

karácsonyi ajándék rendelés online

Karácsonykor bemenni egy plázába ajándékokat vásárolni szinte egyenlő a garantált idegbajjal. Annak érdekében, hogy a legnagyobb tömeget elkerüld, felkereshetsz kisebb üzleteket vagy kivehetsz egy szabadnapot, amit vásárlásra áldozol. Egyre többen esküsznek a webshopokra is, hiszen a karácsonyi ajándék rendelés kényelmes és stresszmentes módját kínálják. Valóban így van ez?

Kezdjük a nyilvánvaló előnyökkel

Kimenni a mínuszokba és átvergődni a városon, hogy bejuthass egy bevásárlóközpontba, ahol az embertömegtől alig látsz el az üzletekig. Bemenni a tömegbe, hogy a polchoz épp csak odaférve ki tudd választani a tökéletes ajándékot. Ezután végeláthatatlan ideig sorban állni, miközben szintén stresszelő embertársaid idegeskedését hallgatod. Mindezt megúszhatod, ha webshopban vásárolsz: a kanapéd kényelméből nézheted meg az összes bolt ajánlatát és hasonlíthatod össze a termékeiket. Várakozási idő nélkül rendelheted meg a kinézett ajándékokat, amiket aztán egyszerűen átvehetsz otthon vagy munkahelyeden a futártól. Ez mind csodásan hangzik, de ne feledkezzünk meg az online vásárlás veszélyeiről sem!

A karácsonyi ajándék rendelés hátulütői

Vásárlás látatlanban

Ha webshopból vásárolsz, nyilvánvaló, hogy nem tudod élőben megnézni az ajándékokat. Ez egy plüssjáték vagy egy háztartási eszköz esetében nem is lehet olyan komoly probléma, de ruhavásárlásnál már nagyobb buktatókat rejt. Ilyen buktatók a méret, az anyag, a szín és a fazon. Még ha a méretet el is találod, lehet, hogy monitoron keresztül nem látod pontosan, hogy pihe-puha vagy műszálas pulóverrel szemezel-e éppen. A képen látható modellen tökéletesen áll a ruha, de ez nem garantálja, hogy az ajándékozott személyen is így lesz-e. A biztos megoldás, ha csak már kipróbált webshopokból rendelsz, ahol megbízható visszaküldési policy is van.

Bízhatsz a szállítási időben?

Az ünnepek közeledtével az emberek megrohamozzák a webshopokat, így az, hogy általában 3-4 nap alatt megérkezik a rendelésed, nem biztos, hogy most is megállja a helyét. Ha biztosra akarsz menni, rendelj minél korábban és számolj inkább dupla vagy tripla szállítási idővel, mint amennyi a honlapon szerepel. Ez már csak azért is hasznos, mert ha mégsem lesz jó az ajándék, arra is időt kell szánnod, hogy találj valamit helyette.

Becsúszhatnak hibák

A webshop üzemeltetői, a csomagok összeállítói és a futárok is mind emberek, így ők is hibázhatnak. Előfordulhat, hogy olyan csomagot kapsz, aminek a tartalmát fel sem ismered vagy hogy másik színt küldenek a választott sapka-sál szettből. Alapvetően ezzel semmi gond nem lenne, de a karácsonyi túlterheltség az ügyfélszolgálatra is hatással van. Ha egész nap próbálod utolérni az illetékes kollégát, hogy megoldást találjatok a rendelés kicserélésére, máris elszáll a stresszmentes karácsonyi vásárlás csodája.

A karácsonyi ajándék rendelés tehát tényleg szuper dolog, de leginkább csak akkor, ha már november közepén megrendeltél mindent, így az esetleges hibák felmerülésekor bőven van időd korrigálni is azokat.

Karácsonyi ajándék ötletek azoknak, akik utolsó pillanatban vásárolnak