Akik értünk, a nőkért küzdenek – Ismerd meg a Patent és a NANE Egyesület munkáját

A NANE Egyesület és a Patent Egyesület a nők elleni erőszak megszüntetéséért és az áldozatok megsegítéséért küzd

Ma van a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja, ebből az alkalomból pedig bemutatjuk a két legnagyobb hazai nőkért harcoló egyesület munkáját. A Patent és a NANE Egyesület is nap mint nap azért dolgozik, hogy az erőszakot elszenvedő nőknek segítséget nyújtsanak.

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapját közel 30 éve tartják világszerte azzal a céllal, hogy felhívják a figyelmet a probléma nagyságára és arra sarkallják a társadalmat, valamint a döntéshozókat, hogy valós lépéseket tegyenek ezen a téren.

Miért fontos ez?

Mert napjainkban is közel 200 000 nő él Magyarországon bántalmazó kapcsolatban (forrás), valamint a nők közel egyharmada él át élete során fizikai és/vagy szexuális erőszakot. (forrás) A statisztikák szerint havonta 3 nő halálát okozza aktuális vagy volt partnere. Ezen borzalmas számok ellenére sem beszélünk eleget a problémáról.

Mit csinál a NANE Egyesület?

A Nők A Nőkért Együtt az Erőszak ellen Egyesület múltja lassan 30 évre tekint vissza. Működésük elsődleges célja fellépni a nők és gyerekek ellen elkövetett párkapcsolaton vagy családon belül elkövetett erőszakkal szemben. Tevékenységük több szálon fut. Egyrészt rendszeresen hívható segélyvonalat üzemeltetnek az áldozatok részére, akik így nem csak hallgatóságot, de szakértő segítséget is kapnak. A segélyvonal jogsegély szolgálatot is magában foglal, ahová kifejezetten jogi jellegű kérdésekkel fordulhatnak az érintett nők.

Emellett mind áldozatok, mind szakemberek számára tartanak workshopokat és képzéseket, ahol tágíthatják tudásukat a témában. Csoportos foglalkozások keretében az erőszakot elszenvedő nőknek lehetőségük van támogató csoportok látogatására is, ahol velük hasonló cipőben járó nőkkel beszélhetnek a történtekről és támogatást, illetve legalább részleges megnyugvást találhatnak.

„Megtudtam, hogy nem  én vagyok az egyetlen, aki párkapcsolati erőszaktól szenved, és hogy amit érzek, normális.”

Az Egyesület továbbá nagy hangsúlyt fektet a társadalom edukálására is: szórólapokkal, kiadványokkal és felmérésekkel szeretnék elérni, hogy minél több ember tisztában legyen a probléma nagyságával.

Mit lehet tudni a Patent Egyesületről?

A NANE-hoz hasonlóan a Patent Egyesület is bántalmazott nők megsegítését tűzte ki célul. Az általuk üzemeltetett segélyvonalon is igénybe vehető pszichológiai, valamint jogi segítség.

Érdekérvényesítés terén civil szervezetként javaslatokkal szolgálnak a törvényalkotók és a szociális ellátórendszer intézményeinek részére, valamint ezek civil kontrolljaként is működnek. Működésük nem csak a háttérben zajlik, tüntetések és egyéb érdekérvényesítési akciók szervezésével aktívan igyekeznek felhívni a figyelmet a témára.

Rendszeres képzéseiket önkéntesek és szakemberek egyaránt részt vehetnek, hogy mélyebb tudásra tegyenek szert a nők elleni erőszak témakörében. Évek óta működő önsegítő terápiás csoportjuk biztonságos környezetben, megértő közeggel és szakemberek segítségével segít a bántalmazott nőknek felismerni helyzetüket és megtenni az első lépéseket a megoldás felé.

Mind a NANE Egyesület (itt), mind a Patent Egyesült (itt) honlapján további információkat találsz a témában, illetve működésüket és a segítségkérést illetően.

9 lépés, ami segít befejezni a bántalmazó kapcsolatot