Ajánlunk 3 vegetáriánus receptet az ünnepekre

Vegetáriánus ételek karácsonyra
Vegetáriánus fogást bármilyen alkalomra készíthetünk

Közeledik a karácsony és az ünnepek egyik fontos momentuma, a családi ebédek és vacsorák ideje. Ilyenkor különböző igényeket kell kielégíteni, hiszen a családban vagy a baráti körben megtalálható a vegetáriánus vagy vegán étrendet fogyasztók köre is. Akár mi magunk vagyunk vegetáriánusok, akár a vendégeink, érdemes különleges menüvel készülni. A következő egyszerű vegetáriánus ételek karácsonyra biztosan elnyerik a tetszésedet.

1. Karfiolos taboulé quinoával

Hozzávalók 4 személyre: 1 karfiol, 1 brokkoli, 2 sárgarépa, 100 g quinoa, 30 g mogyoró, 20 g tökmag, 1 csipet turbolya, 10 cl repceolaj, só, bors.

Elkészítés: Mossuk meg és karikázzuk fel a sárgarépát. Tegyük forrásban lévő, sós vízbe és főzzük 15 percig. Mossuk meg a karfiolt és a brokkolit, reszeljük le őket nagyon vékony szeletekre, ez adja az ételünk alapját. Mossuk meg a 10 dkg quinoát, tegyük forrásban lévő vízbe és főzzük 18 percig. Keverjük össze a sárgarépát, brokkolit, karfiolt, a feldarabolt mogyorót, tökmagot és a leszűrt quinoát. Adjunk hozzá olajat, sót, borsot és egy csipet turbolyát tálalás előtt.

2. Gombás, mogyorós lepény

Hozzávalók 4 személyre: 1 sós lepénytészta, 600 g gomba (vegyes), 250 g zeller, 20 g darabolt mogyoró, 2 mogyoróhagyma, 4 tojás, 35 cl tej, 15 cl tejszín, só, bors, petrezselyem.

Elkészítés: Tegyük bele a tésztát egy lepényformába, melegítsük elő a sütőt 180 fokra és süssük elő a tésztát 15 percig. Ezalatt a tejben főzzük meg a kis darabokra vágott zellert, kb. 20 percig, majd hűtsük le és adjuk hozzá a tojást, a tejszínt. Sózzuk és borsozzuk. Mossuk meg a gombákat és közepes tűzön futtassuk meg. Tegyük hozzá a felaprózott mogyoróhagymát, petrezselymet. Tegyük a gombát a lepény aljára, öntsük rá a tejszínes szószt és hintsük meg a darabolt mogyoróval. 180 C fokon süssük 25 percig. Langyosan tálaljuk.

3. Cukkinis, paradicsomos tönköly

Hozzávalók 4 személyre: 200 g tönkölybúza, 1 cukkini, 2 paradicsom, 40 g zöld olívabogyó, 1 evőkanál olívaolaj, só, bors, petrezselyem.

Elkészítés: Mossuk meg a tönkölybúzát, majd kétszer annyi vízben tegyük fel kis lángon főni 35 percig. Vegyük le a tűzről és lefedve hagyjuk pihenni még 15 percig. Mossuk meg és kockázzuk fel a cukkinit, és egy evőkanál olívaolajon főzzük 10 percig lassú tűzön. Közben mossuk meg a paradicsomot, kockázzuk fel kis darabokra, szeleteljük fel az olívabogyót és a petrezselymet. Keverjük össze a lecsepegtetett tönkölybúzát, cukkinit a felszeletelt paradicsommal, olívával és petrezselyemmel. Ízesítsük sóval, borssal és zöld fűszerekkel tálalás előtt.

Ezek a vegetáriánus ételek karácsonyra nem csak azért bizonyulnak jó választásnak, mert könnyen elkészíthetőek, hanem azért is, mert olyannyira finomak, hogy a húsimádóknak is alternatívát nyújthatnak.

(M.Z.Zs.)

A cikk forrása itt >>

Környezetbarát diéták, amelyek a természetnek is segítenek formába jönni