AHA hámlasztás a megoldás, ha rugalmas és egységes arcbőrre vágysz

Az AHA savas hámlasztás megújítja a bőrt
Az AHA savas hámlasztás megújítja a bőrt

Ahogy a fenyő dobja el tűlevelét, úgy újul meg bőrünk is természetes hámlása során. Sajnos ez a hámlás olykor-olykor lelassul. Lassulásának látható és zavaró jelei szinte azonnal jelentkeznek. A bajt észlelhetjük fakó, fáradt bőr és aknék formájában, de ráncok és foltok megjelenésében is. A lassult megújulás serkentéséhez különböző kezelések és kozmetikumok állnak rendelkezésünkre. Ezek közül az AHA savas hámlasztás segítségével a felsőbb bőrrétegek hámlásának adunk egy löketet.

Mik az AHA savak?

Az AHA betűszó az Alpha-Hydroxy Acid jelölője, mely különböző, gyümölcscukor származékok összefoglaló neve. Ezért is emlegetik gyümölcssavak néven. Többféle AHA savat különböztetünk meg, melyek némileg eltérő hatásúak. Kémiai hámlasztókban találkozhatunk citromsavval, almasavval, de a tejsavval, glikolsavval és borkősavval úgyszintén.

Az AHA hámlasztók általában többféle gyümölcssavat tartalmaznak, tehát nem csak citromsav vagy csak tejsav található bennük.

Mi történik AHA savas hámlasztás során?

Az AHA savas kozmetikumokkal történő hámlasztás a bőr felső rétegének „maratása”, melynek során a már elhalt, élettelen bőrszöveteket kémiai úton távolítjuk el. A radírozással szemben a kémiai peeling nem ledörzsöli a fölösleget, hanem leoldja. A megfelelő koncentráltságú AHA savas peeling messze nem károsítja annyira a bőrt, mint a radírok, melyeknek érdes részecskéi a még friss szövetek épségét is veszélyeztetik.

Az AHA savas hámlasztás az érett bőr kezelőjeként vált ismertté, míg BHA savas társát a fiatalok számára és a pattanásokkal küzdőknek szokták ajánlani. A dolog viszont nem ennyire egyszerű. A gyümölcssavak a fiatalabb korosztály bőréért is sokat tehetnek, mert lényegében a környezeti hatások, nagyrészt UV sugárzás okozta felsőrétegi károsodás eltüntetésére és a bőr középső rétegeiben végbemenő folyamatos serkentésére alkalmasak. Ha egyszerűsíteni akarjuk, akkor azt mondhatjuk, hogy a napsugárzás miatt elhalt felső hámréteget leoldja, alatta pedig gyorsítja a keringést, stimulálja az anyagcserét és serkenti a regenerálódást.

Amennyiben főleg felületi kezelést szeretnénk, elegendő az almasav, borkősav, citromsav és tejsav, de amennyiben mélyebbre hatoló, faggyútermelést szabályzó, bőrmegújító kezelésre vágyunk, mindenképpen glikolsavas terméket válasszunk. Azért fontos ez, mert az AHA hámlasztás savai közül a glikosav molekulaszerkezete a legkisebb méretű, így mélyebbre képes jutni, mint a többi.

Ha a legkiválóbb hatást akarjuk elérni, akkor a glikolsav mellett magas koncentrációban kell tartalmaznia kozmetikumunknak a többi savból is, mivel azok a kollagénszintézis stimulálásával rugalmasabbá, erősebb szerkezetűvé teszik a bőrt.

Az AHA savas hámlasztás előnyei

AHA hámlasztás használatával támogatjuk a bőr frissülését, folyamatos tehermentesítését, a hidratáló és tápláló anyagok felszívódását és a sejtregenerációt. Egységes bőrképet kapunk, melybe beletartozik a ráncképződés lassulása, a meglévő ráncok mélységének csökkenése, pigmentfoltok halványulása, de ezen kívül csökken a pórusok mérete, a mitesszerek száma is.

Az AHA savas hámlasztás alkalmas a különböző hegeknek, például pattanások nyomainak halványítására, mivel bőrmegújítóként komplex hatást gyakorolnak kültakarónkra. Ha felszíni javulásra vágyunk, mindenképpen AHA hámlasztó használatával érhetjük el a kívánt eredményt.

AHA hámlasztás után

Fontos megjegyezni, hogy a hámlasztás utáni UV védelem kimagasló fontosságú, valamint nem szabad erős tisztítókat, BHA savas termékeket AHA hámlasztás után vagy közvetlenül előtte használni. Amennyiben nem az otthoni megoldást választjuk, hanem kozmetikusnál kérjük a hámlasztó kezelést, mindig kövessük a szakember utasításait! A hámlasztott bőr roppant sérülékeny és az elővigyázatlanságnak súlyos következményei lehetnek.

Nagyon fontos, hogy a hámlasztás önmagában nagy segítség, de ha nem védjük és ápoljuk bőrünket, csupán hámlasztók használatával nem érünk el hosszútávon javulást. A hámlasztott bőrnek mélyhidratálásra van szüksége, de mindenképpen olyan kozmetikum által, mely nem terheli meg a bőrt és nem vált ki irritációt. Hámlasztás után válasszunk vizes bázisú, nyugtató hidratáló krémet. A legjobban akkor járunk, ha természetes kozmetikumot választunk, mely hyaluron savat és/vagy kollagént is tartalmaz.

Milyen hámlasztó megoldások, kezelések léteznek?

Hámlaszthatunk otthon, a drogériákban, gyártók webáruházában vagy patikákban vásárolt hámlasztókkal. Ezek között arctisztítók, maszkok, pakolások éppúgy megtalálhatók, mint tonikok, micellás vizek vagy hidratáló krémek. Ha az otthoni hámlasztás mellett döntünk, figyeljünk a kozmetikum AHA sav tartalmára! Csak azokat a termékeket használjuk napi rendszerességgel, melyek AHA tartalma csupán 5-7 százalék. Magasabb százalékú hámlasztók kétnaponta vagy heti rendszerességgel alkalmazhatók.

Hámlasztásért felkereshetünk egy kozmetikust, aki szintén krémekkel, pakolásokkal vagy pedig gépi eljárással végez hámlasztást. Érdemes egy szakember véleményét kikérni, mielőtt komolyabb hámlasztó kúrára fogjuk arcbőrünket, mert előfordulhat, hogy a fakóságot és rugalmatlanságot főleg a táplálás hiánya, esetleg a stresszes életmód idézte elő. Így nem kell erőteljes kémiai maratásnak alávetni az amúgy is megviselt bőrfelületet.

A fiatalító, hámlasztó, feltöltő kezelések ma nagy divatjukat élik már a huszonéves korosztály körében is, pedig számos esetben teljesen szükségtelenek és hosszú távon egyenesen káros következményekkel járnak. Igyekezzünk mindig elsősorban óvni bőrünket, egészségét helyezni előtérbe és táplálkozásunkkal, életmódunkkal biztosítani megfelelő működését és szépségét.

Nagyon sokat tehetünk magunkért, ha odafigyelünk és éveket spórolhatunk a komolyabb kezelések igénylése, erős és sokszor drága kozmetikumok megvásárlása előtt.

Tarts otthon aktív szenet, gyógyít és szépít!