Adunk 7 ötletet, hogy karácsonykor is környezetbarát maradj

A saját készítésű ajándék és a környezetbarát csomagolás bolygónknak is kedvez
Maradj környezetbarát karácsonykor is!

Az adventi időszaktól egészen az új év beköszöntéig a szokásosnál is több felesleges hulladékot halmozunk fel. Hogy ez idén másként legyen, mutatunk néhány megoldást ökológiai lábnyomod csökkentésére! A környezetbarát csomagolás, saját készítésű ajándék és energiahatékony dekoráció csodákra képes!

Készíts csomagolást saját kezűleg!

A csomagolópapír rendkívül rövid élete során meglepően sok kárt tud okozni. A fényes, színes papír nem újrahasznosítható, ellenben rengeteg fa, víz és olaj szükséges az előállításához. Kreatív környezetbarát csomagolás készítéséhez használj régi térképeket, képregényeket vagy egy szép konyharuhát!

Vegyél energiatakarékos égőket!

A LED égők nem csak kilencven százalékkal kevesebbet fogyasztanak, de tovább is tartanak, mint a hagyományos izzók. Ráadásul, ha elromlik egy izzó a karácsonyi égősorból, a többi zavartalanul világít tovább. Környezetbarát megoldás, amivel te is csak nyerhetsz.

Vedd fel a menüre a helyi, organikus termékeket!

Az ünnepi menü hozzávalóit szerezd be helyi, családi termelőktől. Egészen biztos, hogy jobb minőségű és egészségesebb alapanyagokat kapsz náluk, mintha boltban vásárolnál. Ráadásul így támogatsz egy helyi vállalkozást és még környezetbarát is vagy.

Hasznosítsd újra a karácsonyfádat!

A szelektív gyűjtőbe nem fogod tudni beletuszkolni a száradó karácsonyfád, de van más megoldás is az újrahasznosításra. Sok város használja a kidobott fenyőfákat környezetbarát projektekben, talajtakarításhoz vagy faforgács előállításához.

Adakozz egy környezetvédő csoportnak!

A garantált karácsonyi hangulatot mi sem alapozza meg jobban, mint mások önzetlen megsegítése. Önkénteskedj egy helyi szervezetnél: takarítsatok ki egy városrészt, vagy foglalkozz hátrányos helyzetű gyerekekkel! Rengeteg szervezet működik, akik nagyon örülnek az adományodnak, legyen az pénz vagy a saját időd, amit a segítségükre fordítasz.

Készítsd te az ajándékot!

A környezetbarát csomagolás mellett az ajándékok terén is tehetsz. Készíts saját, szívből jövő ajándékot! Képkeretet családi fotókkal, házi vanília kivonatot, illatos szappant, amit csak akarsz. Pinteresten rengeteg ötletet találsz, hogyan lepd meg szeretteidet.

Ajándékozz élményt!

Egy másik környezetbarát ajándékozási lehetőség, ha olyat veszel, amit nem lehet becsomagolni. Egy wellness hétvége, szabaduló szoba alkalom vagy akár egy siklóernyő tanfolyam hatalmas élmény, amire biztosan mindenki sokáig emlékezni fog.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>

Csilivili karácsony: hol van az már?