Adjuk meg a tiszteletet másoknak és a világnak nyaralás alatt is!

Nyaralás alatt tartsuk tiszteletben a helyi szabályokat!
Nyaralás alatt tartsuk tiszteletben a helyi szabályokat!

Hamarosan itt a nyaralás ideje és útra kelünk, hogy új tájakat fedezzünk fel. Esetleg még ki is pihenjük a fáradalmakat. Végre kiengedhetjük a gőzt, méghozzá egy olyan helyen, ahol senki sem ismer minket. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ki kell kelnünk magunkból.

Fontos, hogy nyaralás alatt is megadjuk a tiszteletet mind a helyieknek, mind a természetnek. Íme, néhány tipp, hogyan lehet belőlünk is felelősségteljes turista!

Nyaralás előtt nézzünk utána az úti célunknak!

És ne csak a főbb látnivalóknak! A tiszteletteljes nyaralás része, hogy mélyebben beleássuk magunkat úti célunk kultúrájába. Olvassunk el egy blogot vagy könyvet egy helyi írótól, járjunk utána a jelenlegi politikai helyzetnek és a hely történelmének! Így könnyebben megérthetjük az ott lakók kulturális identitását, szokásait is.

Tanuljunk meg néhány kifejezést!

Nem kell megtanulnunk egy új nyelvet a nyaralás kedvéért, de néhány alapvető kifejezés igenis jól jöhet. Egy jó napot és köszönöm a helyiek nyelvén nem nagy ördöngösség, ugyanakkor tiszteletet és érdeklődést mutat az ott lakók iránt. Még akkor is, ha nem tökéletes a kiejtésünk.

Vásároljunk helyit!

Nyaralás alatt az egyik legtöbb, amit tehetünk, ha támogatjuk a helyi kiskereskedőket. Így segíthetjük a helyiek életét és valódi kulturális élményben lehet részünk. Vásároljunk szuvenírt a helybeli kézművesektől, a nagy étteremláncok helyett pedig kóstoljuk meg a helyi konyha ízeit!

Tiszteld a helyi vallást!

Mindegy, hogy vallásosak vagyunk-e vagy sem, senkit nem szabad elítélni vallási nézetei miatt. Kövessük a szabályokat, és figyeljünk oda, mit viselünk a templomokban, mecsetekben. Nyaralás alatt belefuthatunk vallásos szertartásokba, ünnepségekbe, amiket nyugodtan megcsodálhatunk. Ugyanakkor nincs jogunk ítélkezni fölöttük, vagy megkérdőjelezni őket csak azért, mert mi máshogy gondolkodunk.

Védd a vadállatokat!

Sokan próbálnak hasznot húzni a vadállatok kárára. Az elefántok meglovagolása és a bébi tigrisek simogatása turista-csalogató attrakciók, de ne dőljünk be nekik! Egy kép sem ér annyit, mint ezen vadállatok szabadsága és épsége! Amennyiben mindenképpen kíváncsiak vagyunk rájuk, látogassunk meg egy rezervátumot! Önkéntesként segíthetjük a munkájukat, egy kis pénzzel pedig a fennmaradásukat. Mindemellett pedig még tanulhatunk is az állatokról, a vadvilág helyzetéről.

Ne csak a külföldi nyaralás alatt legyünk tudatosak!

Tisztelni a helyieket és a környezetet nem csak a külföldi nyaralás alatt kötelező. Akár más országban, akár otthon töltjük a vakációt, legyünk tekintettel a helyiek szokásaira, és igyekezzünk minél többet megtudni az ott élők kultúrájáról, mindennapjairól.

(D.R.) A cikk forrása itt >>

Öt utazós app, ami megkönnyíti a nyaralásod

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>