„Abbahagytam a munkát, hogy segítsek az unokám nevelésében.”

A nagyszülői gyed megfontolandó lehetőség egy nagymamának
A nagyszülői gyed megfontolandó lehetőség egy nagymamának

A nagyszülői gyed bevezetésével különösen aktuális témává vált a nagyszülők kisgyerekes családokban betöltött szerepe. Most egy olyan nagymama szavait közöljük, aki felmondott a munkahelyén, hogy unokájával tölthesse az időt. Ti megtennétek ugyanezt? Élnétek a nagyszülői gyed lehetőségével?

20 évesen anya, 50 évesen nagymama

A két mérföldkő között szerencsére volt lehetőségem ezer másféle titulust is szerezni, no meg persze valamennyi pénzt is. 2017-ben, Anyák napján állt elő a lányom a nagy hírrel: ő kismama, én pedig nagymama leszek. Jó pár hónap tárgyalás, számolgatás, könnycsepp és üveg bor után úgy döntöttem, ideje kivonulnom a munkaerő-piacról. Azóta még több beszélgetésen, könnycseppen és üveg boron vagyok túl, de azt hiszem, életem legjobb döntését hoztam meg.

A család az első

A gyereknevelés bizony drága kihívás, ráadásul a bébiszittereket szinte lehetetlenség megfizetni. Visszavonulásommal segíthettem a lányomat, hogy több pénzt spóroljon meg magának és a kicsinek. A vejem és a lányom hálásak a segítségemért, én pedig nekik vagyok hálás, amiért több időt tölthetek az unokámmal.

Az első 50 évemen lihegve rohantam végig. Görcsösen próbáltam kipipálni az újabb és újabb teendőimet, közben szinte teljesen megfeledkeztem arról, hogy a helyem elsősorban a családom mellett van. Ahelyett, hogy megéltem volna az adott pillanatokat velük, mindig a következőt terveztem.

Most, az unokám mellett egytől egyig mindent rendesen megélek. Minden mosolyt, csuklást és kalandos pillanatot, amit tartogat nekem: még a sírást, a hisztit, a maszatos etetéseket és az egyre gyakoribb makacsságot is.

Fiatalon tart engem

Töltöttetek mostanában időt kisgyerekek társaságában? Fent, lent, négykézláb, fejen állva – az egyik legkimerítőbb és egyben legtöbb energiát is adó feladat a bébiszitterkedés, a gyereknevelés. Az unokám mellett jöttem rá igazán, hogy többé már nem vagyok harmincéves. Viszont minden nap, amikor új dolgot tanul, én is elsajátítok valami új képességet, és ezért hálásabb aligha lehetnék.

Szeretnél te is otthon maradni?

A nagyszülői gyed most megpróbál lehetőséget biztosítani, hogy te is otthon maradhass. Az első és legfontosabb kérdés, mielőtt belevágsz: megengedheted anyagilag, hogy főállású nagymama legyél?

Ha az anyagiakat megfelelő alapossággal átgondoltad, már csak a logisztika marad hátra. Mindent előre tisztázni kell a szülőkkel, a szabályokat nem árt előre lefektetni, hogy a békesség megmaradjon.

Fontos, hogy ne vállald túl magadat, hogy legyenek „szabadnapjaid” is. Meg kell tanulnod nemet mondani, különben nem örömként, hanem teherként tekintesz majd az új életviteledre. Ne feledd, minden csak szervezés kérdése!

(M.F.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Hova tűntek az unokák, avagy miért nem vállal gyereket a millenáris generáció?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>