A zero waste életmód számodra is megvalósítható, ezeket tedd hozzá

Zero waste életmód első lépései

Most, hogy ilyen sok időt töltesz otthon, neked is feltűnt, hogy mennyi szemetet is termelsz? Tegyél ellene! A zero waste életmód nem könnyű ugyan, de néhány egyszerűen kivitelezhető lépéssel már elindulhatsz az irányába.

Készíts listákat

Nálad is állandó probléma az étel kidobása? Tervezz tudatosabban a bevásárlásnál és a főzésnél is! Néhány hét alatt ügyesen megfigyelheted, hogy átlagosan miből mennyit fogyaszt a család, ezután pedig ennek megfelelően kordában tarthatod a kidobandó ételek mennyiségét. Írd össze előre, hogy a héten miket fogsz főzni és milyen alapanyagok szükségesek ehhez. Vásárolj ennek megfelelően és a hét folyamán is kövesd a listát!

Ha vasárnap este leülsz és gondosan megtervezed a heti menüdet, könnyebben elkerülheted azt is, hogy unalmadban nasizz vagy össze-vissza egyél. Nem csak a bolygót, de egészségedet is kíméled tehát.

Szerezz be Zero Waste kezdőkészletet

Rengeteg olyan webshop van már, ahol komplett készleteket szerezhetsz be, így még csak gondolkodnod sem kell, hogy mire lenne szükséged a zero waste életmód felé vezető úton. A műanyag zacskók helyett gyűjts be néhány vászonzsákot és szütyőt, amiket utána kimosva hosszú ideig használni tudsz. Ha eddig mindig tartottál otthon szívószálat, vegyél egy környezettudatos alternatívát, például bambusz- vagy fémszívószálat! De ezek csak a legismertebb zero waste eszközök, lényegében a háztartásod minden egyes elemét lecserélheted környezetkímélő változatra.

Látogass el például a ZeroHero vagy a LovelyHome webshopjába, mindkét oldalon szuper ötleteket fogsz találni.

Vásárolj tudatosan!

Nézz körül a fürdőszobádban, gardróbodban és válaszolj őszintén! Hányféle hajápoló terméket látsz sorakozni a fürdőszoba polcon? Hány olyan ruha lóg a szekrényedben, ami olyan régen volt rajtad, hogy nem is emlékszel, jól áll-e? Hány félig kifogyott szempillaspirál van a sminkes dobozodban? Vásárolj tudatosabban, csak azt vedd meg, amire szükséged van!

Spórolj a vízzel, árammal

A zero waste életmód nem csak a kézzel fogható szemét ellen veszi fel a harcot, az áram és a víz pocsékolása ugyanúgy káros a környezetünkre. Ezekre pedig a legegyszerűbb figyelned!

Az, hogy sokkal többet tartózkodsz otthon mostanában, mint általában, nem jelenti, hogy meg kellene duplázódnia a villanyszámládnak. Szerencsére már elég sokáig világos van ahhoz, hogy napközben egyáltalán ne kapcsolj lámpát otthonodban. Inkább nyisd ki az ablakokat és engedd be a napfényt! A természetes fény és a friss levegő még a közérzetedre és az egészségedre is jó hatással lesz.

Ügyelj a vízfogyasztásra is, mosogatáskor és tusoláskor zárd el a csapot, ha éppen nem használod a vizet. A kellemes tavaszi időben még csak az sem lehet kifogás a forró víz felesleges folyatására, hogy fáznál. Ezek igazán apró dolgok, amikre hajlamosak vagyunk ügyet sem vetni, pedig a legkisebb odafigyeléssel és tehetünk a bolygónkért!