A vörösbor és az étcsokoládé is fiatalít, de vajon hogyan?

A vörösbor fiatalító hatása most már kétségtelen
A vörösbor fiatalító hatása most már kétségtelen

Az angliai Exeter és Brighton Egyetem tudósai nem mindennapi felfedezésre jutottak. Egy kutatás bizonyította, hogy a vörösbor és az étcsokoládé olyan anyagokat tartalmaz, amelyek fiatalító hatással lehetnek a sejtjeinkre.

Megfigyelték, hogy egyes élelmiszerek, mint például a vörösbor, az áfonya, a piros szőlő és az étcsokoládé természetes fiatalító anyagokat tartalmaznak. Hatásukra az öregedő sejtek nem csak fiatalabbnak kezdtek tűnni, de fiatalosabban is viselkedtek.

Az öregedés közben kikapcsolt sejtek újra aktívak lettek

Az Exeter Egyetem egy korábbi kutatásából már kiderült, hogy a géntartomány egy része egyszerűen kikapcsol, ahogy öregszünk. Most azonban, az új felfedezés segítségével újra aktiválni tudták ezeket az elemeket. A kezelés hatására néhány óra leforgása alatt a régi sejtek osztódni kezdtek. Ezek a sejtek hosszabb telomerekkel rendelkeztek, amelyek a korral általában rövidülnek. (A telomer a kromoszómák végén található “sapka”.)

Az egyik ok, amiért a korral egyre fogékonyabbá válunk egyes betegségekre, a sejtjeinkben rejlik. A szövetek felhalmozódnak az elöregedő sejtekben, amik már nem képesek növekedni, vagy megfelelően működni. Így nem tudják tovább tartani a lépést környezetükkel, megvédeni magukat a külső veszélyektől.

A betegségek megelőzése is hatékonyabb az aktiválódó sejtekkel

Az újonnan felfedezett fiatalító anyag azonban lehetővé teszi, hogy mindezt elkerülhessük. Persze ettől még nem fogunk örökké élni. Az élettartamra nincs hatással, de a betegségek megelőzésére annál inkább. A kutatások arra következtetnek, hogy a sejtek kikapcsolt részeinek újraindításával, mindez lehetséges.

Varázslat történik a sejtekkel

A tudósok bíznak benne, hogy az áttörés hasznára lesz az orvostudománynak. A fiatalító anyag segíthet, hogy egészségesebben, a degeneratív betegségek elkerülésével öregedhessünk.

Dr. Eva Latorre, a kutatás egyik tagja a következőképpen nyilatkozott: “Amikor megláttam a petri csészén, hogy a sejtek megfiatalodtak, nem hittem a szememnek. Olyan volt, mintha varázslat történne. Többször is megismételtem a kísérletet, és mindig ugyanaz volt az eredmény. Nagyon izgatott vagyok, hiszen hatalmas lehetőségeket rejt a felfedezés.”

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

Ételek, amelyek a bőröd szépségéért is felelnek

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>