A vízálló cipő titka, avagy mire figyelj, hogy szárazon tartsd a talpad!

Egy valóban vízálló cipő odafigyelést igényel
Egy valóban vízálló cipő odafigyelést igényel

Az eső, a jég és a hó még egy vízálló cipő számára is nagy kihívást jelent. Nem beszélve a latyakról és a felsózott, hamuval vagy homokkal leszórt utakról, amik szintén nem tesznek túl jót kedvenc pár csizmánknak. Íme, néhány trükk, hogy a vízálló cipő ne csak vágyálom legyen, és talpunk szárazon megússza a téli szezont!

Ne nyúlj azonnal az impregnáló spray után!

Míg a vízálló cipő impregnáló spray-vel való bebiztosítása ésszerű döntésnek tűnik, a valóságban nem a legjobb ötlet. A spray ugyanis egy áthatolhatatlan réteget von az anyag köré, amitől a cipő képtelen lélegezni. A levegő így felmelegszik a láb körül, amitől izzadni kezd. Tehát ha nem szeretnéd, hogy a vízálló cipő belülről nedvesedjen, tekints el az impregnáló használatától!

Figyelj az anyagra!

Amennyiben mégis vízlepergető krémekkel próbálkoznál a száz százalékban vízálló cipő megteremtéséhez, vedd számításba a cipő anyagát! A bőrcipőkhöz viasz, míg a szövetekhez az impregnáló spray dukál. Néhány anyagnak azonban – ahogy a lakkcipőknek sem – egyáltalán nem tesz jót a vízálló spray használata.

Kezdd a tisztítással!

A vízálló cipő bebiztosításának első állomása a karbantartás. A védőbevonat felvitele előtt mindenképpen tisztítsd meg a cipődet, legyen szó túrabakancsról, futócipőről vagy egy elegáns magassarkúról. Különben csak a koszt tapasztod hozzá az anyaghoz egy életre. Használj egy rongyot, amivel eltávolítod a port és a törmelékeket, majd jöhet a tisztítószer. Egyesek az egyszerű mosogatószerre esküsznek, de spéci cipőtisztító szereket is használhatunk. Bőrcipő esetében fontos a hidratálás, hogy megakadályozzuk a bőr kiszáradását és megrepedezését.

Ecetet a só foltokra!

A sós latyak a vízálló cipő egyik legnagyobb ellensége. Igaz, az átázást sikerülhet megakadályozni, de a só okozta foltok ellen nem tudunk védekezni. Szerencsére azonban, ha időben reagálunk, egy kis ecettel eltávolíthatjuk a nem kívánt szennyeződést. Keverj össze egy csésze hideg vizet egy evőkanál ecettel, és vidd fel a foltra egy rongy vagy vattapamacs segítségével. A sav kioldja a sót, és eltünteti az elszíneződést.

Szerezz be egy kefét!

Ahhoz, hogy a vízálló cipő sokáig megőrizze épségét, folyamatos ápolást igényel. Ideálisan minden viselés után érdemes átkefélni, hogy eltávolítsuk a sós latyakot és a sarat, mielőtt mindaz rászáradna. Ez egy kissé időigényesnek tűnik, azonban minden nap pár mozdulat hosszú órák sikálásától kímélhet meg. Szerezd be a cipőd anyagához passzoló cipőkefét, és használd minden viselés után! A vízálló cipő meghálálja a törődést, és több szezonon át tesz majd jó szolgálatot.

(D.R.)                                                                                           A cikk forrása itt >>

A tökéletes télikabát kiválasztásának öt aranyszabálya

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>