A víz fontossága szervezed számára – Ezért igyál többet!

A víz fontossága szervezeted számára

Nincs ember, aki ne hallottat volna még, hogy napi 2-3 liter folyadékot kell inni az egészség megőrzéséhez, úgy is mondhatnánk, hogy még a csapból is a víz fontossága folyik. El is fogadjuk a tényt és igyekszünk többet inni, de azt tudjuk, hogy miért? Tudd meg hogyan hat a megfelelő folyadékbevitel a szervezetedre, és biztosra veheted, hogy holnaptól te is többet fogsz inni!

Mit tesz a víz a szervezetért?

Az emberi test tömegének közel 60%-át víz adja, így nem csoda, hogy minden fontos folyamatban is szerepet játszik. Nézzük néhány pontban összefoglalva, hogy mi mindenben segíti tested működését a víz:

  • hozzájárul az anyagcsere folyamatokhoz, segít kimosni a szervezetedből a méreganyagokat
  • energiát biztosít az agy számára, hogy működni tudjon
  • segít szabályozni a testhőmérsékleted
  • védi a szövetek, ízületek épségét
  • segíti az emésztést
  • segít stabilizálni a vérnyomást
  • segíti a vérkeringést
  • hidratálja a bőröd
  • javítja az állóképességed
  • számos betegség megelőzésében segít

A víz fontossága a folyadékhiány tüneteiben is meglátszik

Miután a szervezet minden fontos funkciójához szükséges a folyadékpótlás, annak hiánya is érződik. A vízhiány első jelei lehetnek a fejfájás és szédülés. A dehidratáció csökkenti az agy oxigén-és vérellátását, ami koncentrációs zavarokban, rossz közérzetben és a memória romlásában is megmutatkozik.

A víz az emésztőrendszer működésében is fontos szerepet játszik, így a nem megfelelő folyadékfogyasztés emésztőrendszeri problémákhoz, például székrekedéshez vezethet. Érdekesség, hogy vízhiányos állapotban a szervezet sokszor rossz jelet küld az agynak, így tévesen éhesnek érzed magad, pedig igazából szomjas vagy – különösen igaz ez, ha hirtelen sós ételekre vágysz.

A “vízhiányos bőr” kifejezéssel is gyakran találkozunk, általában különféle krémeket kínálnak rá. Pedig az első itt is a vízfogyasztás megnövelése, hiszen a hidratáció belülről kezdődik. A víz fontossága a bőrre nézve is kiemelkedő: nélküle a bőr elveszti rugalmasságát, szárazzá válik, hámlani kezd.

Mennyi az annyi? Így számold ki a kellő vízfogyasztásod!

A sokat hangoztatott 2-3 liter folyadék inkább csak egy viszonyítási pont, ha szeretnéd megtudni, hogy a te számodra mennyi az ideális napi vízfogyasztás, olvasd el korábbi cikkünket a témában:

Mennyi az ideális napi vízfogyasztás és hogyan érd el?

 

Forrás: Healthline

Kiemelt kép forrása:Water photo created by freepik – www.freepik.com