A vibrátor eredetileg hisztériát gyógyított

A vibrátor eredetileg a hisztéria betegség gyógyítására szolgált
A vibrátor eredetileg a hisztéria betegség gyógyítására szolgált

A vibrátor szó hallatán mindenkinek a női orgazmus jut eszébe. Meglepődnél, ha azt mondanánk, hogy a feltalálásának semmi köze a női örömhöz? Bizonyított tény, hogy a vibráló szexjátékkal rendelkezők nemi élete jobb és izgalmasabb. A találmánynak köszönhetően még az orgazmusra kevésbé képes nők is könnyebben jutnak a csúcsra. Dr. Joseph Mortimer Granville azonban erről még mit sem sejtett a tizenkilencedik században, amikor a hisztéria betegség ellen kereste a választ. 

Orgazmus nélkül a hisztéria tünetei jelentkeztek

Egészen a huszadik századig meg sem fordult a férfiak fejében, hogy a nők képesek orgazmusra. A vagina csupán a férfi igényeinek kielégítésére és a gyermekáldásra szolgált. Nem meglepő, hogy nők tömegei maradtak kielégületlenül. Orvosaiknál nyugtalanságra, kialvatlanságra, idegességre és erotikus fantáziákra panaszkodtak. Az itt felsorolt tünetek alkották meg a jól ismert hisztéria betegség tüneteit.

Már a tizenharmadik században is dokumentálták a hisztéria panaszait. A kor orvosai megértették, hogy a nőknek is van libidójuk, így különféle dildók használatát javasolták. A tizenhatodik században férjeik vágyainak izgatására buzdították őket, remélve, hogy így sajátjaik is beteljesülhetnek. Sajnos a kielégületlen feleségek nem sok sikerrel jártak, hiszen ahogyan azt a modern szex-kutatások is megmutatták, a nők csupán negyede képes közösülés általi orgazmusra. A nők másik háromnegyedének közvetlen csiklóizgatásra van szüksége, így az előjátékot aligha ismerő korban nem sok esélye volt a hölgyeknek.

A tizenhetedik századra száműzték a dildókat, hiszen a maszturbálás önbántalmazásnak minősült.

Aztán végre feltűnt a színen egy társadalmilag is elfogadott gyógymód a hisztéria kezelésére.

A női orgazmus „kezelés” hatására megérkezett

Orvosok és szülésznők zöldségolajat csepegtettek a női nemi szervbe és a csiklóra, lágy masszázzsal pedig kielégítették a betegeket. A nők végre megkönnyebbültek és kigyógyultak a hisztériából. A tizenkilencedik század elejére egyre több pénzt ért meg a nőknek a „kezelés”. Igaz, a hölgyeknek élvezetet jelentett az intim masszázs, az orvosoknak viszont igazi kínszenvedést.

Kezük és ujjuk görcsölni kezdett a sok munkától.

A krónikus fájdalom megakadályozta őket abban, hogy elegendő ideig kényeztessék betegeiket. Új megoldásra lett igény.

Az elektronika megjelenésével született meg a vibrátor

A tizenkilencedik század végén megérkezett az áttörés. Az elektronika betört az amerikai otthonokba, hasznos gépek tucatjai segítették a feleségeket a háztartásban. 1880-ban végre megjelent Dr. Joseph Mortimer Granville találmánya, a vibrátor is. Az vibráló játékszer majdnem tíz évvel előzte meg a porszívót és az elektromos vasalót. A doktor úr tudta, mire van igazán nagy szükség!

Azonnal átütő sikert ért el a találmány. A hisztéria immár otthonról is gyógyítható betegséggé vált. A társadalmi elfogadottság érdekében szolidan csak személyi masszőröknek nevezték a kis eszközöket. A pornóipar miatt viszont hamar hanyatlásnak indult a népszerűségük.

A pornóipar miatt a vibrátor eltűnt a köztudatból, majd visszatért

A húszas években már pornófilmekben is feltűnt az eszköz, így társadalmilag elfogadhatatlanná vált. Senki sem nevezhette többé sem gyógyszernek, sem gyógymódnak. A vibrátorok kikerültek a fogyasztói médiából, és egészen 1970-ig alig lehetett nyomukra bukkanni.

Ma már több tucatnyi modell ismert. Vannak vízálló, bedugható, elemmel működő, nagy, kicsi vagy akár világítós darabok is. Pironkodásra semmi ok! A vibrátor használata engedélyezett, egyes esetekben kifejezetten javasolt.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>