A túlzott stressz hatása az élet minden területén jelentkezhet

A stressz hatása a fizikai tüneteken kívül érzelmi és mentális problémákban is jelentkezhet

A héten zajlik a International Stress Awareness Week, melynek célja, hogy felhívják a figyelmet a mindennapos stressz jelenségére, valamint hogy beszéljünk róla és edukáljuk magunkat a témában. Cikkünkben ezért mélyebben is körüljárjuk, hogy mi a stressz hatása életünkre nézve.

Mi a stressz?

A stressz a szervezet adta válaszreakció egyes helyzetek vagy történések miatti nyomásra. Azt, hogy a stressz kire hogyan és milyen mértékben hat, több tényező is befolyásolja, például a genetikánk vagy a szocioökonómiai hátterünk. Bár a köznyelvben főként a folytonos idegeskedés és a túlzott nyomás szinonimájaként használjuk, a stressz valójában nem feltétlenül rossz dolog. A mindennapok során természetes, hogy érnek minket stresszhelyzeteket, amiket sokszor könnyedén kezelni is tudunk. Akkor van probléma, ha túl sok ilyen szituációval találjuk szembe magunkat, hiszen a túlzott stressz hatása fizikai, emocionális és mentális tünetekben is jelentkezhet.

Mik a stressz tünetei?

Ahogy azt már biztosan te is hallottad, a stressz tünetei között lehet a koncentrációs képesség romlása, az állandó kimerültség, az alvási nehézségek és a teljesítmény romlása. Ide tartozik továbbá a gyakori fejfájás és az emésztési problémák megjelenése is.

Emellett vannak emocionális szinten és a viselkedésben megjelenő tünetei is. Ha gyakran érzed magad frusztráltnak, ingerültnek, türelmetlennek, esetleg szorongsz, az is mind a túlzott stressz hatása. A stressz hatása sokaknál agresszióban vagy önpusztításban jelenik meg: rászoknak a dohányzásnak, túl sok alkoholt fogyasztanak vagy épp rendszertelenül és egészségtelenül kezdenek táplálkozni.

Hogyan lehet kezelni?

A stressz kezelése teljes mértékben rajtad múlik. Első körben haladj végig az alábbi alapvető lépéseken:

  1. Vizsgáld felül az életed!

Túl sokat vállalsz? Túl sokat aggódsz olyan dolgokon, amikre amúgy sem lehetsz hatással? Tudatosan alakítsd a hozzáállásod és a szemléletmódod!

  1. Táplálkozz egészségesen és mozogj rendszeresen!

Nem csak egészségednek és alakodnak teszel jót vele, de a stresszt is csökkentheted vele.

  1. Ápolj szoros, támogató baráti és rokoni kapcsolatokat!

Sokszor elég csak beszélned róla és máris könnyebbnek érzed a terhet. Ezért fontos, hogy megfelelő szociális háló vegyen körül.

  1. Az énidő fontossága

Rendszeresen szakíts időt magadra! Ilyenkor kapcsolódj ki teljesen, felejts el mindent, ami körülötted van és ne foglalkozz senki mással. Lehet ez egy hosszú forró fürdő, kedvenc albumod végighallgatása vagy olvasás – bármi, ami megnyugtat és kikapcsol.

  1. Ügyelj az elegendő és megfelelő alvásra!

Az alvásra szervezetednek is szüksége van ahhoz, hogy fel tudjon töltődni és másnap is ki tudjon téged szolgálni. A helytelen alvási szokások és az elégtelen alvás számos negatív egészségügyi hatással bír, ráadásul a stresszt is csak tovább rontja. Tegyél az álmatlanság ellen!

Amennyiben pedig nehéz időszakot élsz meg, ne félj segítséget kérni! Bátran fordulj szakemberhez, ha úgy érzed, hogy egymagad nem tudsz megbirkózni azzal a rengeteg stresszel, ami téged ér.

A kiemelt kép forrása itt.

Így vesd be a tudatosságot a stressz ellen!