A tökéletes nyári mozgásforma: aquafitness gyakorlatok a test és lélek egészségéért

Az aquafitness gyakorlatok testnek és léleknek is jót tesznek

Nyáron vízben a helyünk. Na nem feltétlen tóparton vagy strandon, edzés tekintetében is gondolkodhatunk vízben: az aquafitness gyakorlatok csodákat tehetnek testeddel és lelkeddel, ráadásul ízületkímélő mozgás lévén 50 felett is remek megoldást kínálnak. Ha új edzésformát keresel, amit nyáron is öröm végezni, mindenképp olvass tovább!

Mi az aquafitness?

A nevéből is következik, hogy vízben végzett fitness edzésről van szó, melyek az aerobic és a gimnasztika elemeit ötvözik. Mély és sekély vízben egyaránt végezhető az intenzitástól függően, kezdőknek ajánlott 100-140 cm mély vízben kipróbálni. Mivel az aquafitness gyakorlatok végzése közben speciális öv lesz rajtad, akkor sem kell attól aggódnod, hogy elsüllyednél, ha nem tudsz úszni.

Melyek az előnyei?

Az aquafitness gyakorlatok az egész testet átmozgatják, ám mivel mindvégig vízben mozogsz, nem terheled ízületeidet, ráadásul javíthatod bőröd és izomzatod rugalmasságát. Az edzés hatékonyan segítségedre lesz a fogyásban és alakformálásban, valamint stabilizálja a vérnyomást és méregtelenít. A folyamatos mozgással továbbá anélkül fejlesztheted állóképességed, hogy túlzott terhelést rónál magadra. Az óra során viselt speciális öv elősegíti a helyes testtartást. Ennek a “mellékhatása”, hogy a mindennapokban is javul a tartásod, ezáltal csökkentheted a hátfájást és gerincbántalmakat.

A legnagyobb előnye azonban az, hogy bárki bármikor elkezdheti ezt a mozgásformát. Akár túlsúllyal küszködők vagy mozgásszervi bántalmakkal élők számára is remek sport lehet, hiszen a vízben végzett aquafitness gyakorlatok során ezek nem jelentenek problémát.

Hogyan zajlik az óra?

Egy alkalom 60 perces, mely során vidám, pörgős zenére mozogsz. Az egyes gyakorlatokhoz speciális segédeszközöket fogsz használni úgy, mint a víz alatti step-pad, a vízi súlyzók és a “vízi nudli”.

A víz közelsége alapvetően megnyugtatóan hat lelkedre, de az edzésforma egyéb jótékony hatásai miatt is különösen alkalmas feszültség oldására, stressz levezetésére és relaxációra. Ráadásul csoportos óra lévén új kapcsolatokat is kialakíthatsz, barátokat szerezhetsz.

Ez egy rendkívül sokoldalú, változatos és szórakoztató mozgásforma, mely különösen ajánlott csontritkulás, derék-és hátfájás és ízületi bántalmak esetén, így 50 felett szinte kötelező kipróbálni. És biztos lehetsz benne, ha kipróbálod, rögtön bele is szeretsz!

Edzés 50 felett: szeretnél eltérni a hagyományostól? Próbáld ki ezeket!