A testmozgás segít a depresszió leküzdésében

A depresszió leküzdésének egyik eszköze a sport
A depresszió leküzdésének egyik eszköze a sport

A sportról sokaknak csak az izzadt homlok, a lüktető pulzus és a szapora szívverés jut eszébe, pedig a testmozgás korántsem kell, hogy kínszenvedés legyen, ha a megfelelő módon állunk hozzá. Tudtad, hogy a sportolás nem csak a fizikai egészséghez járul hozzá?

Jó-jó, de melyik a nekem való sport?

Sokan azért nem tudják kiaknázni a testmozgásban rejlő lehetőségeket, mert nem találják meg a nekik való sportot. Hányan próbáltuk már ki magunkat száz és száz különféle edzésformában? Jártunk futni, aerobicozni, jógázni, aztán belevetettük magunkat a csapatjátékokba, majd a táncot is kipróbáltuk. Megtalálni a nekünk való mozgásformát korántsem egyszerű, de mindenképpen megéri végigzongorázni a próbaórákat, amíg rá nem lelünk arra, ami igazán nekünk való. Akkor értünk révbe, ha az edzéseken nem a hátralévő perceket számoljuk.

Ha rájövünk, hogy melyik a nekünk való sport, az életünk gyökerestül megváltozhat – méghozzá a jó irányba. Számos előnye van a testmozgásnak, azt viszont talán még nem hallottad, hogy a depresszió leküzdésében is segédkezhet.

Felveszi a harcot a monotonitással

A depressziós emberek hajlamosak begubózni, és élni a jól megszokott, monoton életüket. Kerülik az emberek társaságát, a kihívásokat, és eszük ágában sincs kimozdulni a komfortzónájukból – hiába az sem komfortos nekik többé, nincs elég erejük rá, hogy változtassanak életvitelükön. A különböző sportok lehetőséget biztosítanak rá, hogy kimozduljunk a négy fal közül, kimenjünk a szabad levegőre, vagy emberek közé merészkedjünk, és végre némi színt vihessünk az életünkbe. A depresszió leküzdése egy hosszú folyamat, de a testmozgás megadhatja az első igazán jelentős lendületet.

Önbizalmat ad

A depresszió hátterében szinte mindig meghúzódik némi önbizalomhiány is. Gyakran nem vagyunk elégedettek sem a teljesítményünkkel, sem a külsőnkkel. A rendszeres testmozgás segít, hogy formába hozzuk magunkat, és ezáltal jobban megszeressük azt, aki visszanéz ránk a tükörből. Amint elégedettebbek leszünk önmagunkkal, a hangulatunk is jobbra fordul majd. No, de nem csak a megjelenésünkön segít a sport, de újabb és újabb kihívások elé is állít, melyek szintén sokat adnak a depresszió leküzdéséhez.

Kikapcsol

A depresszió leküzdése olykor azért a legnehezebb, mert a problémák 0-24-ben ott ülnek a vállunkon, és nem hagynak minket menekülni. A testmozgás lehetőséget biztosít arra, hogy napi 1-2 órára végre tényleg kikapcsolj, és megfeledkezz a téged érő terhekről. Mind a tested, mind a lelked esélyt kap rá, hogy regenerálódni kezdjen, és hidd el, újult erővel a gondokkal is könnyebb felvenni a harcot.

Mihályi Fruzsina

Így fogyhatsz le a hasadról 50 éves kor felett!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>