A térpszichológia nem a lakberendezésről szól? Akkor miről?

A térpszichológia segít az érzelmek valódi megélésében
A térpszichológia segít az érzelmek valódi megélésében

Életünk során folyamatosan fejlődünk, de ennek mértéke elsősorban rajtunk múlik. A személyiségünket számos tényező alakítja: többek között a szülői és a transzgenerációs hatások, a társadalmi közeg vagy a kulturális szokások. Kapcsolatainkban ezek a hatások mind jelen vannak, csakúgy, mint az ezekkel kapcsolatos elakadásaink. 

Mindez tükröződik a környezetünkben, a kommunikációnkban, a szokásrendszerünkben és a kapcsolataink minőségében is. A Kenéz Tünde coach és mediátor által létrehozott térpszichológia egy olyan rendszerszemlélet, amely „segít megfejteni a lélek labirintusait – a környezetben is.”

Mit jelent a térpszichológia, azaz TPSZ?

A tér szó több jelentéssel is bír. Például személyes, fizikai, filozófiai teret is jelenthet, és minddel van dolgunk, ha a tudati fejlődésünket vesszük alapnak a boldogságunk, boldogulásunk szempontjából. A pszichológia pedig az emberi gondolkodással, viselkedéssel foglalkozik, így a tér-rel együtt remek párosítás: a tudatosság kiterjesztése a gondolkodás határain túlra – olvashatjuk az új keletű tudomány meghatározását.

Kezdetben ez az integrált módszer főleg a környezetünk elemzésére helyezte a hangsúlyt. Egy adott környezet energetikáját ugyanis az ott élő emberek határozzák meg, így a közös térben élő emberek lelki folyamatai leolvashatók a kialakított tér összefüggéseiből. Egy lakás vagy lakókörnyezet az ott élő nő vagy férfi adott energiáit tükrözi, a lakás különböző helyiségei a női, illetve a férfi szerepek analógiái. Ez a rendszerszemlélet azonban idővel egyre több szinten bontakozott ki.

Előbb az anyag aztán a tudat

„Régen többet foglalkoztunk a tárgykultúra szimbolikus jellemzőivel, ám ahogy én is haladtam előre a saját átalakulásomban, az anyag fokozatosan átfordult az emberi tudat működési módja felé. A tárgykultúra most inkább prezentációként van jelen, a hangsúly az emberi tudat működésére és az emberi kapcsolatrendszerekre helyeződött át. Hogyan működünk mi, emberek, hogyan tartjuk fenn a kapcsolatainkat, és magunkat hogyan éljük meg” – fogalmaz Kenéz Tünde a térpszichológia kialakulásával kapcsolatban.

A térpszichológia tudatosságot jelent, azaz tudatában lenni a belső folyamatainknak, késztetéseinknek, a családi generációs hitrendszereknek, mintáknak. Ráismerni arra, hogy mi zajlik bennünk. Amit képviselek – mondja Kenéz Tünde -, az az, hogy külső szimbólumrendszerekből (színek, asztrológia, homeopátia analógiái) hogyan lehet felismerni mindezeket a folyamatokat. A térpszichológia segítségével távolabbról, nagyobb rálátással – mintegy hátralépve – tudjuk az életünket nézni.

Önismeret és tanácsadás egyszerre

„Ez a módszer azoknak jó, akik mélyebben szeretnének rálátni az életükre, saját magukra és a kapcsolatrendszerükre.  Egyszerre önismereti út és coaching módszer, amelyet évek óta tanítok. Régebben lakáselemzésre jártunk a kliensekhez, de idővel azt vettem észre, hogy akiknél jártunk, egyre jobban megdöbbentek azon, hogy egy idegen mindent kiolvas a lakóterükből. Elképzelhető, hogy ez túl sok volt a családoknak. Jelenleg inkább a tudatosság fejlődésére helyezzük a hangsúlyt, a külső történések és a belső folyamatok párhuzamba állításával” – mondja a térpszichológiával foglalkozó szakember.

„Látom a folyamatos munkát a tanítványaimnál, ahogy ezeket a folyamatokat felismerik és integrálják az életükbe. Az a tapasztalatom, hogy van igény ilyen mélységekig lemenni, megtalálni olyan embereket, akikkel meg tudjuk osztani magunkat, a gondolatainkat, a nézőpontjainkat. A mélység itt azt jelenti, hogy azt mondani, ami van. A tiszta kommunikáció pedig az igazi valóság jelzése másoknak és fogadása másoktól. Ennek azonban nem könnyű sem a megfogalmazása, sem a fogadása. Mit kezdjek ezzel az információval, hogyan dolgozzam ezt fel, hogyan éljek ezután?” – taglalja Kenéz Tünde.

A szakember szerint mostanában inkább úgy hat a TPSZ, hogy a csoporttagok a változásaikat hazaviszik a saját környezetükbe, és a megváltozott látásmódjuk közvetett módon hat. Kisimulnak az indulat-gubancok, hamarabb jön el a megértés, könnyebbé teszi az életüket, a hétköznapjaikat. Kooperatívabban tudják lerendezni a dolgaikat, és emiatt a külső dolgok is zökkenőmentesebbek. Ezzel a szemlélettel élhetőbb az élet, csökkennek a belső konfliktusok, kevesebb a játszma, vagy nincs is.”

„A sebemmel, a hibámmal érdemes szembenézni”

A térpszichológiai módszerhez csatlakozó csoporttagok életébe változásokat hozott az elmélyülés a tanokban. „Nehéz megfogalmazni a TPSZ módszer lényegét, mert annyira komplex. A ruháktól a személyes tárgyakon át a fal színéig, de a használt szavak, a család szerkezete, a párkapcsolat és még a kedvenc étel is (csípős, sós, édes) ezeknek a dolgoknak a szimbolikáját alkotja, és gyakorlatilag az egész életet lefedi.

Három évvel ezelőtt kezdtem Tündéhez járni, akkoriban inkább agyból próbáltam megérteni a módszert. Lassan eljutottam odáig, hogy tudati szinten nem tudom megfogalmazni, mi változik, de érzem a rendeződést magamban. Azt tapasztaltam, hogy bármilyen sebemmel, hibámmal érdemes szembenézni, mert olyan biztos alapot ad, aminek segítségével tájékozódni lehet az élet bármely területén. Olyan átfogó és rejtett összefüggéseket mutat, amiket eddig nem vettem észre.

Minden tapasztalással és önmagammal való szembenézéssel együtt olyan nyugalmat ad, amit eddig nem tapasztaltam az életben. Komplex, nagyon részletes, egyszerre nagyon hasznos és fájdalmas is, mert tűpontos. És nemcsak rám, hanem a környezetemre is hatnak a bennem megszülető változások. Olyan konfliktusok múltak el otthon, amelyek előtte harminc évig jelen voltak. Mindez valószínűleg annak köszönhető, hogy bennem nagyobb a harmónia, de ezért a csoportnapokon rendesen megdolgozunk minden egyes alkalommal.” (Balázs)

„Mérnök vagyok, racionálisan nézek mindent”

„A párom járt régebben TPSZ-re, és két éve elmentem vele Tünde egyik táborába, ami annyira jól sikerült, hogy szeptembertől én is beiratkoztam térpszichológiára. Tudni kell rólam, hogy mérnök vagyok, racionálisan nézek mindent. Amiről nem érzem, vagy nem látom, hogy igaz, azt nem hiszem el. Amit Tünde tanít, ugyan racionálisan nem könnyen megfogható, viszont az elejétől kezdve igaznak éreztem, amiket mond. Úgy éreztem, hogy itt haza érkezem, mert sokszor a családban, az iskolában úgy nevelnek minket, hogy az ellentétben áll a természetes emberi léttel.

Sokszor elfojtottam az érzéseimet, de itt megtanultam újra érezni, embernek lenni, és másokat is embernek látni. Sok mindennel szembesültem, amit magamban nem fogadtam el, vagy ellentétes volt azzal, amit belülről éreztem. A térpszichológia ezt a konfliktust feloldja, mert megmutatja, hogy nem úgy van, ahogy sokszor nevelnek minket, az igazság más.” (Lina)

„A fiamnál is kezd beépülni a tiszta kommunikáció”

„Ez a harmadik csoportja Tündének, amiben részt veszek. Az első két évben haladni akartam az anyaggal, majd az első ismétlő évben kezdtem belül is megérezni, hogy mi is a TPSZ. Úgy éreztem, hogy a részemmé vált ez a szemlélet. Ezalatt az idő alatt nemcsak én, de a kapcsolataim is megváltoztak, most már másképp állok hozzá mindenhez. Régen fel sem ismertem, hogy miben vagyok, most felismerem a helyzeteket, kevesebb ideig maradok benne, és jobban kezelem őket.

Ha bármi problémám adódik, már nem a hibáztatás van bennem, hanem azon gondolkodom, bennem mi lehet, hogy most ezt kell megélnem. Mára állandósult, hogy figyelem magamat, és azt, éppen miben vagyok, és ezzel egyre közelebb kerülök önmagamhoz. Mióta a TPSZ az életem része lett, másképp kezelem a konfliktusokat, ez érvényes a szüleimmel vagy a fiammal való kapcsolatomra is. Szerencsére a fiamnál is kezd beépülni a tiszta kommunikáció, nyíltan felvállalja, amit akar.” (Eszter)

„Két hétig is duzzogtam volna”

„A TPSZ és azon belül a tudattérkép segített felmérni az érzelmi hullámvasutat, ami bennem van. Megbarátkoztam azzal, hogy ez ott van, és nem vagyok vele egyedül. A bennünk lévő negatív dolgokkal szembesülni fájdalmas, de ha le akarom tagadni őket, akkor is ott vannak. Sokat változtam: a három évvel ezelőtti önmagamhoz képest türelmesebb, empatikusabb lettem.

Pár évvel ezelőtt nem érdekelt, hogy kinek mi baja van, én elmondom a magamét, és mindenki azt csinál vele, amit akar. Most már ezt is másképp kezelem. A meglévő kapcsolataim sokat javultak, főleg a lányommal. Három éve egy adott szituációban két hétig is duzzogtam volna, most egy-két órán belül meg tudjuk beszélni a problémát. Ez a bennem történő változásnak is köszönhető.” (Kati)

„A testvérem azt mondta, hogy a szeretet szóról én jutok eszébe”

„Én olyan életszakaszban találkoztam a TPSZ-szel, amikor végre elkezdhettem foglalkozni önmagammal, mintha a sors lehetőséget adott volna erre. Amikor beiratkoztam, nem volt munkám, most pedig azon túl, hogy van, olyan jól keresek, mint eddig még soha. A családi viszonyaim is rendeződtek: elsősorban a testvéremmel való viszonyomon szerettem volna javítani. A TPSZ első évének végére megtörtént az egyik legszebb élményem: egy gyönyörű pillanatban a testvérem azt mondta, hogy a szeretet szóról én jutok eszébe. Ez egy óriási, minőségbeli változás a mi kapcsolatunkban.

Azáltal, hogy magammal foglalkozhatok a TPSZ-es látásmódon keresztül, nemcsak a világ tárult ki, hanem elindulhattam magam felé. Jobban megélem az érzelmeimet, és a nekem legmegfelelőbb vezetést kaptam. Az első év elején még nem tudtam megfogalmazni, mit is akarok valójában, mégis megkaptam. Tehát nem csak választ, hanem kérdéseket is adott: teljesen új lehetőségek és perspektívák nyíltak meg előttem. Olyasmik is megtörténhetnek velem, amikre korábban nem gondolhattam volna. Felszabadító az egész.” (Klaudia)

„A hegyre, amelyre fel akarunk jutni, a másik oldalról is fel lehet mászni”

„Régebben elégedetlen voltam önmagammal és a világgal, sokszor másokat hibáztattam. Mostanra sokkal elfogadóbbá váltam, illetve már felismerem a folyamatokat, mielőtt kimondanám a következő szót. Megértőbb lettem magammal és másokkal, látom a másik ember szemszögét is. Rájöttem, hogy arra a hegyre, amelyre fel akarunk jutni, a másik oldalról is fel lehet mászni.

Ezáltal a fiammal való kapcsolatom – amiben mindig is viharok dúltak – lényegesen javult. A férjemmel való kapcsolatomban is látszik a változás. Régebben féltem neki elmondani a véleményemet, az érzéseimet, mert attól féltem, hogy megharagszik, vagy esetleg el is hagy. Most már tudom, hogy ezek az én félelmeim voltak. Mióta újból térpszichológiára járok, többet beszélgetünk. El merem mondani neki az érzéseimet, illetve azt, hogy amit mond vagy tesz, milyen hatással van rám.” (Ági)

„Úgy éltem a világban, mint egy vakegér”

„Másfél éve tanulom a TPSZ-t. Előtte úgy éltem a világban, mint egy vakegér, aki letarol mindent, amit nem vesz észre. A térpszichológia szemléletmódja sokat javított ezen. Bár ezeket a hibákat még elkövetem, de legalább már észreveszem. Jobban rálátok a működésemre, a hibáimra, finomabbá váltam, és a kapcsolataimban azt tapasztaltam, hogy könnyebb lett velem az élet, és nekem is a környezetemmel.” (Adrienn)

Manga-Zoltán Zsófia

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>