A teleltetés neked is sikerül, ha betartod a szabályokat

A teleltetés szabályait érdemes betartani
A teleltetés szabályait érdemes betartani

Az ősz beköszöntével nem kell feltétlenül búcsút mondanunk oly szeretett növényeink szépségének. A megfelelő teleltetés segítségével akár egész télen gyönyörködhetünk kedvenc begóniánk és muskátlink virágaiban. 

A fagyok előtt cselekedj!

A sikeres teleltetés titka, hogy még az első őszi fagy előtt kiássuk a növényt, és megkezdjük a beköltöztetést. Ültesd őket organikus talajba, és vágd vissza a szárak egyharmadát!

Dugványozással szaporíthatsz

A teleltetés egy másik módja, a dugványozás. Nyár közepén vágj le körülbelül tíz centi hosszú dugványokat a legéletteltelibb növényeid, lehetőleg virág nélküli száraiból. Távolítsd el a leveleket a levágott szár alsó feléről, és egyharmadáig nyomd a nedves talajba. Tegyél egy nejlonzacskót a cserép tetejére és tartsd a dugványt világos helyen, de ne közvetlen napfényen! Három-négy héten belül a dugvány elkezd gyökeret ereszteni. Ekkor leveheted a műanyag zacskót és az egész cserepet átteheted a napra.

Válaszd ki az egészséges növényeket!

A teleltetés bármelyik formáját is választod, győződj meg róla, hogy kiválasztott növényeid egészségesek. Amennyiben az egyik beteg vagy fertőzött virágod nagyon a szívedhez nőtt, tartsd karanténban, vágd vissza és permetezd, amíg nem vagy száz százalékig biztos a gyógyulásban.

Gondozás teleltetés alatt

Teleltetés alatt gyakorlatilag ugyanúgy gondozhatod évelő növényeid, ahogyan azt a szobanövényeiddel is tennéd. Tartsd őket világos helyen, és a rendszeres öntözésről se feledkezz meg! Tápanyagokra ilyenkor nincs szükségük, de ha ragaszkodsz hozzá, a tavasz közeledtével elkezdhetsz folyékony gilisztahumusz keveréket adagolni nekik.

Ahogy véget ér a teleltetés és itt az idő újra kiköltözni, hagyj nekik időt, hogy visszaszokjanak! A tökéletes szobai körülmények után, először talán nehezebben viselik majd a kinti létet, de ha elég erős a növény, hamar újra magára talál.

A teleltetés jó megoldás, ha évelő növényeid hozzád nőttek és szívesen gyönyörködnél bennük akár évekig. Arról nem is beszélve, hogy anyagilag is segítség, ha nem kell minden évben új virágot venni a verandára.

(D.R.)

A cikk forrása itt >>