A telefon kék fénye árt a szemünk egészségének

A telefon kék fénye árt a szemnek
A telefon kék fénye árt a szemnek

Okostelefonunk ma már ötödik végtagként nő ki a tenyerünkből. Reggeltől egészen elalvásig mellettünk van, életünk szerves része. Ez persze nem véletlen, hiszen nagyban megkönnyíti és biztonságosabbá teszi mindennapjainkat. Ugyanakkor függőségünk veszélyeket is rejt. A telefon kék fénye ugyanis ártalmas lehet a szemünkre. Íme, miért érdemes különösen óvatosnak lenni a telefon kék fényével ötven év felett!

Makuladegenerációt okoz

Az Ohio állambeli Toledo Egyetem tudósai azt kutatták, okoz-e a telefon kék fénye látószervi károsodásokat. A tesztek bebizonyították, hogy képernyőkből sugárzó kék fénynek folyamatosan kitett szem rövid időn belül romlásnak indul. A telefon kék fénye a szem fényérzékeny sejtjeiben olyan molekulák keletkezését gerjeszti, melyek ötven év felett sorvadásos betegséget, makuladegenerációt idéznek elő.

A makuladegeneráció a látásromlás első számú okozója az Egyesült Államokban. Bár teljes vaksághoz nem vezet, jelentős hatással van a betegek mindennapi életére.

A felismerés segít a gyógymód kidolgozásában

Ajith Karunarathne, az egyetem kémia és biokémia tanszékének adjunktusa a következőképp nyilatkozott eredményeikről: “Eddig is tudtuk, hogy a telefon kék fénye károsítja a retinát, ezzel a látás romlását okozva. Most már azonban meg is tudjuk magyarázni, hogyan zajlik ez a folyamat. A felismerés pedig sokat segíthet a gyógymód kidolgozásában. Remélhetőleg sikerül olyan terápiákat, szemcseppeket előállítani, melyek lelassíthatják a makuladegenerációt.”

A kék fény hat a retinálra

A telefon kék fénye okozta szemkárosodásokról a Scientific Reports tudományos lap is beszámolt. A tanulmány szerint a fényreceptorok pusztulása idézi elő a makuladegenerációt. A fényérzékeléshez szükségünk van egy bizonyos vegyületre, a retinálra. A retinál felelős a fotoreceptorok működéséért, és az ő segítségével jut tovább az információ az agyba, így képesek vagyunk látni.

A retinál a telefon kék fénye hatására azonban a fotoreceptor ellen fordul, és elpusztítja azokat. Amikor a kutatók a test más sejtjeihez (idegsejt, rákos sejtek) párosítottak retinált, ugyanezt a jelenséget tapasztalták. A telefon kék fénye olyan ingereket váltott ki a retinálból, aminek hatására a különböző gazdasejtek elpusztultak. Ugyanez, zöld, sárga vagy vörös fény esetén nem következett be.

Ebben is segít az antioxidáns

Az alfa-tokeferol, természetes antioxidáns azonban szerencsére megoldást jelenthet a problémára. Fiatal és erős szervezetben megállítja a telefon kék fénye okozta sejtpusztulást. Ötven év felett viszont érdemes elővigyázatosnak lennünk! Ajánlott az UV és a kék fény szűrős szemüveg viselése, és fogadjuk meg a tanácsot, miszerint sötétben ne tapadjunk telefonunk képernyőjére!

(D.R.)  A cikk forrása itt >>

Mit együnk, hogy a szemünk egészséges legyen?

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>