A tartásjavító gyakorlatok nem csak egészségeden, de megjelenéseden is segítenek!

tartásjavító gyakorlatok hát-és derékfájás ellen

Ha Te is egész nap görnyedsz, nem csoda, hogy sokszor fáj a hátad. Akár a megelőzése, akár a kordában tartása ellen is tehetsz, ha ügyelsz a helyes testtartásra és megfelelően erősíted a hátizmokat. Ebben pedig tartásjavító gyakorlatok és segédeszközök sokasága lesz segítségedre, használd hát őket!

Milyen is a jó tartás?

Ha igazán egyenesen állsz, a sarkadtól a fejed búbjáig egy vonalban van a tested. Próbáld csak ki! Áll kényelmesen, a megszokott módon. Majd ügyelj rá, hogy mindkét lábadon egyenlő módon oszoljon el a súlyod. Emeld fel a fejed, hogy szemmagasságban nézz előre, az állad pedig elemelkedjen a mellkasodtól. Enyhén húzd hátra a vállaid, hogy a mellkasod kiemelkedjen. Nem kell behúznod  sem a hasad, sem a feneked, de annyira feszítsd meg a tested, hogy egyik se “lógjon ki”. Most jó a tartásod! Érzed a különbséget? Ebből pedig rögtön azt is láthatod, hogy megjelenésed szempontjából is előnyös a jó testtartás, hiszen laposnak mutatja a hasad és hangsúlyosnak a dekoltázsod.

Persze nehéz ezt tartani egész nap a villamos megállóban, a kasszánál sorban állva vagy főzés közben, de igyekezz mindig legalább közelíteni ehhez.

Hogyan tehetsz érte napközben?

Ha Te is napi 8 órában görnyedsz a gép előtt, jól teszed, ha segédeszközhöz folyamodsz. Az irodai szék, az asztal magassága és a monitor elhelyezése is megfelelő kell, hogy legyen ahhoz, hogy helyes testtartással tudj ülni. Ezek mellett Te is segíthetsz rajta! Szerezz be egy derékpárnát vagy egy dinamikus ülőpárnát, ami még a munkába mélyedve is segítségedre lesz, hogy egyenes maradjon a tartásod.

Mik azok a tartásjavító gyakorlatok?

Ezek a gyakorlatok a jóga és a pilates torna alapvető részét képzik, de önmagukban is végezheted őket. Lényegük, hogy átmozgatják a gerincet és erősítik a hát izmait.

Erősítéshez alkalmazhatod a jól ismert és méltán népszerű plank pózt, ami egyszerre használ a kar-hát-core-és lábizmoknak is. Egy plank kihívás pedig abban is segít, hogy rendszeresen és tudatosan fejleszd magad.

A nyújtáshoz rengeteg gyakorlatot találsz. Ilyen a cicahát-kutyahát, ami iskolai testnevelés órákról is biztosan ismersz. Állj négykézláb, belégzésre nézz fel az ég felé és homorítsd a hátad, kilégzésre pedig told az állad a mellkasod felé és domboríts. Ismételd meg néhányszor.

Ennek végeztével emelkedj vissza négykézlábra és egyik kezed emeld hátrafelé az égnek. Majd a felemelt karod 90°-ban fűzd át a másik alatt addig, míg vállad egészen a földre kerül. Lélegezz mélyeket és nyújtsd, csavard meg a hátad. Emelkedj vissza az eredeti pózba és végezd el a másik oldalon is.

tartásjavító gyakorlatok a jógában

Szintén remek gyakorlat a gyermekpóz. Ehhez ülj a sarkaidra úgy, hogy térdeid derékszélességben vannak. Derékból dőlj előre és kezeiddel is nyújtózz, ujjaidat pedig mélyeszd a földbe. Lélegezz mélyeket és érezd, ahogy nyúlik a gerinced, a csípőd és a karjaid. Ez a póz nem csak tartásod szempontjából remek, de egy hosszú nap után percek alatt ellazít és elűzi a stresszt is.

Tartásjavító gyakorlatok a jógában

Képek forrása itt és itt.