A szőrtelenítés más alapokra kerül az idő múlásával

A testszőrzet változása is tartogat pozitívumot: kevesebbet kell szőrtelenítenünk
A testszőrzet változása is tartogat pozitívumot: kevesebbet kell szőrtelenítenünk

A testszőrzet változása egy egész életen át tartó folyamat. Először csak kevesebb van, majd egyre több, végül már nem is tudjuk, mi történik. Megőszül, kihullik, elgyengül, néhol megerősödik. Csak egy biztos: a testszőrzet változása kéz a kézben jár a hormonális változásokkal. Mi és hogyan befolyásolja, mire számíthatunk 50 fölött?

A hormonok és a testszőrzet változása

A testszőrzet változása pubertás korban lep meg minket először. Ekkor jelenik meg szőr a hónaljon, a nemi szerveken és a fiúk mellkasán. Mind-mind a hormonok hatására. Ugyanúgy, ahogy a menopauza idején is. Lecsökken az ösztrogén szintünk, ami a szőrszálak elvékonyodását, gyengülését eredményezi. Sőt, gyakran jelentősen megnő az új szőrszálak képződéséhez szükséges időtartam is. Így a karokon és a lábakon ritkábban kell foglalkoznunk a gyantázással, borotválással.

Hogyan hat az öregedés a szőreinkre?

Nem csak a hormonoknak köszönhető a testszőrzet változása. A kor előrehaladtával a bőr elvékonyodik, a tüszők kisebbek lesznek, és a szubkután szövet mérete is csökken. Ezáltal már csak vékony, finomabb textúrájú szőrt vagyunk képesek létrehozni. Ennek ellenére nem dobálhatjuk ki rögtön az összes borotvát és csipeszt a fürdőszobából. Bár egyes testrészeken csökken a zavaró szőrzet mennyisége, máshol felerősödhet. A megemelkedett tesztoszteron szint hatására például az arcunkon bukkanhatnak fel eddig ismeretlen, kellemetlen szőrszálak.

A testszőrzet és az őszülés

Ahogy a hajunk, úgy a testszőrzetünk is megőszülhet idővel. Ennek oka a következő: a melanin nevű pigment adja a szőrszálak színét. Azonban ahogy öregszünk, egyre kevesebb menalint termel a szervezetünk. Ennek következtében nincs, ami beszínezné a hajunkat, szőrünket, ettől megy végbe az őszülés. A testszőrzet változása általában hajunk őszülésével kezdődik. A folyamat azonban egyéntől függően, genetikai okokból teljesen eltérő lehet. Vannak, akik korán és teljesen megőszülnek, másoknál pedig akár hosszú-hosszú évekig is eltarthat a folyamat.

A szőr eltüntetéséhez már nincs szükség durva beavatkozásra

Amennyiben kacérkodsz a lézeres szőrtelenítés gondolatával, mindenképp tartsd észben: ahogy öregszel és egyre több melanint vesztesz, annál nagyobb eséllyel esel ki az erre alkalmas jelöltek listájáról. Ennek oka, hogy a lézeres szőrtelenítés során a szőrszálakban lévő pigmentekre gyakorolnak hatást, azok segítségével semmisítik meg a szálakat. Tehát ha belevágnál, egy tanácsot fogadj meg: minél hamarabb, annál jobb! Mert gyorsan aktualitását veszti a beavatkozás.

(D.R.)                                                                                             A cikk forrása itt >>

Így kerüld el a baleseteket borotválás és szőrtelenítés közben!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>