A szexmentes házasság elég ok a válásra?

A szexmentes házasság igazi csapda
A szexmentes házasság igazi csapda

Nemrég szembejött velem egy érdekes cikk az interneten, ami azt vitatta, hogy vajon a szexmentes házasság önmagában ok lehet-e a válásra. A cikk és a rá érkezett hozzászólások is számos különböző véleményt mutattak be.

Szinte általánosan elfogadott vélekedés, hogy 50 felett már nem álmodozunk olyan szenvedélyről, mint fiatal házasként vagy egy kapcsolat kezdetén.

Mind tudjuk, hogy a kezdeti szikra idővel alább hagy, ez pedig a szexuális életre is kihat. De mit jelent ez a házasságra nézve?

A szexmentes kifejezésnek is lehetnek különböző szintjei. Egyrészt az nyilvánvalóan szexmentes házasság, ha a felek hosszú évek óta nem voltak együtt. Másrészt azonban ide számít-e, ha időről időre ugyan adódik az alkalom, de sokkal kevesebbszer, mint ahogy azt egyik, vagy mindkét fél elvárná?

Hogyan alakul ki a szexmentes házasság?

A szóban forgó cikkben az első verzió élt. A háttérben levő ok az volt, hogy a nő sokkal inkább érezte magát férje „anyjának”, mint valódi társának, hiszen ő intézte a pénzügyeket, a gyerekek nevelését, a nyaralásokat és lényegében mindent. Itt jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy nem lehet, hogy a válás sokkal inkább ezen dolgok következménye volt, mint a szex hiányáé?

Annak, hogy egy házasság szexmentessé váljon, feltehetően mélyebb okai vannak. Vajon a válás okát nem inkább ezekben kellene keresni?

A cikk hozzászólásai között több olyan nő is írt, akik maguk is szexmentes házasságban élnek, ám sokkal inkább külső tényezők miatt, például a férj betegsége miatt. Ettől függetlenül a kapcsolatuk mély, tartalmas és szeretetre épül, így pedig önmagában a szex hiánya nem kell, hogy rossz irányba vigye a házasságot.

Az is kivehető továbbá a hozzászólásokból, hogy bizony van különbség szenvedélytől mentes és szexmentes házasság között, mely tovább árnyalja a képet. Vajon melyik rosszabb, és melyiket lehet könnyebben kezelni?

Mit lehet tenni ilyen helyzetben?

Egy érett, mély kapcsolatban a legjobb, hogy bármiről beszélhetsz pároddal. Ha bizonyos szükségleteid terén – legyen az például a szex – hiányt érzel, arról beszélj vele. Lehet, hogy már pusztán a beszélgetés hatására feloldódnak azok a gátak, amik eleve a szexmentességet eredményezték, így pedig rögtön meg is oldjátok a problémát. Ha ennél mélyebbre kell ásni, nézzetek utána a témában írt szakirodalomnak és tanácsoknak, vagy forduljatok szakemberhez.

(J.D.)

Az 50 feletti nők öt leggyakoribb, szexszel kapcsolatos félelme

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>