A szerkesztői képekről

Kisokos a szerkesztői képekről

Úgy tűnik, hogy a stockfotók szerkesztői licence a zűrzavar felhőjében él, de nagyon-nagyon könnyű megérteni, mikor van értelme szerkesztői képeket vásárolni, és mikor kell jogdíjmentes kereskedelmi licencet vásárolni.

Dióhéjban a szerkesztői stockfotókat csak tájékoztató és szemléltető célból töröljük, és nem használhatók fel semmilyen kereskedelmi célra. A jogdíjmentes stockfotók viszont felhasználhatók kereskedelmi célokra, például marketingre és reklámozásra, viszonteladói/kiskereskedelmi cikkekre azonban nem.

Hogyan használhatók fel a szerkesztői képek

A szerkesztői engedélyek csak ilyenek, a képek csak szerkesztési célokra használhatók fel. A szerkesztési célok információs és/vagy szemléltető jellegűek. Általában ez azokra a kiadványokra vonatkozik, amelyekben képet használ egy cikk, kommentár vagy írásos leírás illusztrálására. Magazincikk, blogbejegyzés, hírvideó stb.

A szerkesztői engedéllyel rendelkező képek felhasználhatók:

  • Online kiadványok: bloggerek, digitális hírportálok stb.
  • Nyomtatott kiadványok: újságok, folyóiratok, szerkesztőségek, hírlevelek
  • Hírértékű vagy általános érdeklődésre számot tartó eseményekkel kapcsolatos nem kereskedelmi felhasználás (például a közösségi médiában)

Ha a szerkesztői képanyagról van szó, annak megértése, hogyan ne használjuk őket, ugyanolyan fontos, ha nem fontosabb, mint az elfogadott felhasználási módok ismerete. Mert a szerkesztői képekkel való visszaélés jelentős jogi és pénzügyi problémákat okozhat.

Hol vásárolhatok szerkesztőségi stock fotókat?

Számos fotóügynökség kínál szerkesztői gyűjteményeket. Ugyanazon stock fotóoldalakon, amelyek jogdíjmentes képeket árulnak, általában van egy szakasz a csak szerkesztői használatra szánt anyagok számára, amelyeket általában külön kell megvásárolni, de még mindig nagyon kedvező áron.

Ahhoz, hogy egy fényképet jogdíjmentes licenc alapján kereskedelmi célból felhasználhassunk, minden látható személynek, azonosítható márkának, logónak és védjeggyel ellátott elemnek, valamint helyszínnek és magántulajdonnak megfelelő felhatalmazással kell rendelkeznie az említett felhasználásra, törvényes felszabadítással. dokumentumok (mintakibocsátás, ingatlankibocsátás stb.)

Ha a képek a fent felsorolt témák közül egyet vagy többet tartalmaznak jogi kiadás nélkül, az adott kép csak szerkesztői célokra használható fel. Például, ha egy fotós lefényképez egy zsúfolt asztalt, és véletlenül van rajta egy sörösüveg, amelyen a márkacímkéje látható, de a márkatulajdonosok nyilatkozata nem szerepel benne, akkor a fotó csak szerkesztői használatra szolgál.