A szendvics generáció tagja vagy? Duplán kell felelősséget vállalnod.

Szendvics generáció
Pénz nélkül nincs szendvics-generáció.

A középkor rengeteg kihívást tartogat nem csak testi és lelki, de anyagi szempontból is. A szendvics generáció tagjai azon ötven és hatvanöt év közöttieket, akiknek még élnek a szüleik, gyermekeik pedig tinédzserek vagy fiatal felnőttek. Ők azok, akik gyakran néznek szembe anyagi nehézségekkel, hiszen sok esetben mind szüleik, mind gyermekeik az ő pénzügyi támogatásukra szorulnak. 

A megnövekedett élettartamnak és a kitolódott családvállalásnak köszönhetően sokszor egyszerre kell financiális gondját viselnünk felmenőinknek és utódainknak is. Gyermekeink még egyetemre járnak és nincsen saját keresetük, szüleink nyugdíja pedig nem fedezi ápolási költségeiket. A megoldás megtalálása igénybe veszi energiáinkat és időnket egyaránt.

Tájékozódjunk a lehetőségekről!

A két generáció közé szorulva – pontosan ezért szendvics generáció –, jelentős stressz vesz minket körül. Emily Holzhausen, közügyi szakértő szerint sokan bűnösnek érezzük magunkat. Miért nem spóroltunk többet? Miért nem indítottuk takarékpénztárat? „Az önvádaskodás természetes érzés, de teljesen felesleges” –nyilatkozza. Sohasem késő kezünkbe venni az anyagiak irányítását. Nézzünk utána a családi adókedvezmény szabályainak, illetve az ápolási díj feltételeinek. Beszéljünk főnökünkkel, ha szigorú beosztásunk nem teszi lehetővé, hogy gondoskodni tudjunk gyerekeinkről és szüleinkről. Rugalmasabb napirenddel sok gondunk megoldódhat.

Tervezzük meg a költségvetést!

Komoly időgazdálkodásra és anyagi tervezésre van szükségünk, hogy egyensúlyozni tudjunk a minket körülvevő generációk között. Fontos, hogy magunkra is gondoljunk. Könnyen eshetünk csapdába, és hihetjük, hogy mások nagyobb bajban vannak, mint mi. Nyissunk takarékszámlát, nézzünk utána a magánnyugdíj-pénztárak adta lehetőségeknek.

Tanítsuk anyagi tudatosságra a gyerekeinket!

A megfelelő pénzkezelés összetett hozzáértést igényel. Sajnálatos, hogy hiányzik a közoktatásból a készséghez szükséges tudás továbbadása. A szülők felelőssége, hogy felkészítsék gyermekeiket a nagybetűs életre. Tanítsuk meg a hitelspirál, a kamat, a takarékoskodás fogalmát, hogy minél kevesebb meglepetés érhesse őket.

Fontos, hogy már egyetem alatt az önállósodás felé tereljük őket. Szorgalmazzuk a diákmunkák vállalását, a spórolást, az előregondolást. Tanulmányaik befejeztével sokan tovább élvezik az otthon melegét, de kérhetünk tőlük hozzájárulást a háztartás anyagi fenntartásához. Tudatosságra neveléssel megkönnyíthetjük pénzügyi függetlenségük elérését.

(M.F.)

A cikk forrása itt >>