A szappanopera eleinte propaganda volt

A szappanoperák hatása
A szappanoperák hatása

A szappanoperákról az emberek nem úgy beszélnek, mint valamiről, ami hasznos a társadalomnak. Inkább függőséget okoznak, mintsem társadalmi mozgalmakat eredményeznének. Pedig gyakran volt egyedülálló hatásuk a mindennapi életre. 

Miért szappan?

Az eredeti formát 1931-ben nevezték el szappanoperának, amikor az első rádiós dráma sorozat, a Clara megragadta egy gyártulajdonos figyelmét. A nappali műsornak ugyanis lojális hallgatósága volt, főleg háztartásbeli nők, éppen ezért a Palmolive kezdte el hirdetéseit ezen a csatornán eljuttatni potenciális vásárlóihoz.

A gazdálkodás serkentése

1951- ben a BBC és a mezőgazdasági minisztérium közösen elindította a The Archers nevű sorozatot, amely új technikák kipróbálására és a termelés növelésére bíztatta a parasztokat a második világháború után.

Az olvasás elsajátítását is propagálták

A mexikói forgatókönyvíró, Miguel Sabido tanulmányozni kezdte a „Simplemente Maria-jelenség”-et, a népszerű mexikói sorozat sikerét és hatásait. Számos közkedvelt szappanoperát írt már egy nagyobb mexikói csatornának, de nem tetszett neki az üres tartalom. Ezért egy olyan metódust próbált meg kitalálni, amivel közkedvelt és tanító jellegű műsorokat lehet írni. 1975-ben Mexikó lakosságának fele nem tudott még olvasni, és a kormány hiába indította el az írástudatlanság megszüntetésére kitalált programot, nem volt eredménye. Sabido ezért új sorozatot indított Ven Conmigo címmel, amelyben idős férfiak végeztek el olvasó kurzusokat, és egyikük egy érzelmes jelenetben először olvashatott levelet a lányától. Ennek már lett eredménye az adott célcsoport körében.

A homoszexualitás elfogadtatása is így kezdődött

1989-ben a brit szappanopera, az Eastenders műsorra vitte az első meleg csókot az angol tévében, amelynek hatására egy napilap címlapján az alábbi szöveg volt olvasható: Undorító! Vegyék le ezt a botrányos műsort a képernyőről! Ennek ellenére megtört a jég, a szexuális másság elfogadása sokat változott az elmúlt közel harminc évben.

Egy másik hasonló eset Fijin történt, ahol egy meleg szereplő jelent meg a képernyőn a Love Patrol című műsorban. Azóta más Csendes-óceáni csatornákon is vetítik a műsort, pedig az egész régióban súlyosan büntetik a homoszexualitást.

(K.D.)

A cikk forrása itt >>