A pilates torna és superman plank segít a fájó gerinceden

A pilates minden generációnak ajánlott

A pilates torna jó formában tart.
Superman plank és pilates (Forrás: plankpose.com)

A pilates torna nem egy új keletű hóbort, valójában már az 1920-as évek óta létezik. A világszerte népszerű módszert Joseph Pilates fejlesztette ki. “A mozdulatok lényege, hogy a belső izmok is dolgozzanak. Pontosan kell végezni a feladatokat, ezért koncentrációt igényelnek. Amennyiben lassan és precízen csinálod, az egész testedet igénybe veszi” – állította annak idején a feltaláló. A pilates módszere hat alapkőre épül: légzés, koncentráció, központosítás, irányítás, precizitás és áramlás. 

A pilates nagyszerű mozgásforma mindenkinek, de lássuk, mitől különösen ajánlott 50 éves kor felett!

Csontsűrűség megóvása

A csontritkulás főképp az idősebb korosztályt sújtja és kiváltképp veszélyes a változó korban lévő nőkre. A pilates gyakorlatok kis terheléssel járó mozdulatok, amik segítenek megakadályozni a csontritkulást. A betegség leggyakrabban az alkar és a csípő környékén jelentkezik. Érdemes kipróbálni a guggolásokat és az alkartámaszt ezen területek megóvására.

Ízületek megerősítése

A pilates torna segít az ízületek rugalmasságának visszanyerésében. Az egész mozgástartományban dolgoznak a mozdulatok alatt, így küszöbölve ki a túlterhelést. A kar és lábkörzések nem csak megtornáztatják az ízületeket, de a helyes testtartást és az egyensúlyérzéket is fejlesztik.

Rugalmasság visszanyerése

Rugalmasságra a hétköznapok során is hatalmas szükségünk van. Gondoljunk csak arra, amikor vezetés közben hátra kell néznünk a vállunk felett, vagy amikor lehajolunk felvenni a cipőnket. A pilates visszaállítja a feszes izmok és a lágy szövetek rugalmasságát, miközben erősíti is őket. Nyújtáshoz és erősítéshez egyaránt jó gyakorlat a kitörés és az előre hajlítás.

A pilates jó a hátfájás kezelésére

A hátfájás az egyik leggyakoribb probléma 50 fölött. Kezelésében ne hagyatkozz gyógyszerekre, a megfelelő gyakorlatok többet segítenek, mint hinnéd. Az oldaltartás és a „superman plank” rendkívül hatásosak a hát erősítésére, a gerinc stabilizálására.

Életminőség javulása

A pilates segít, hogy egy erős, stabil központot hozz létre magadban. Már tizenkét hétnyi gyakorlás szemmel látható változást eredményez. Megerősödnek az izmaid, javul az egyensúlyérzéked és ellenállóbb leszel a stresszel szemben. Nem csak a fizikai állapotod, de az életminőségedet is jelentősen fejleszti a pilates gyakorlatsor.

(D.R.)

A cikk forrása itt >> 

Itt a harmincnapos plank kihívás a hát megerősítésére, próbáld ki!