A spórolás családban sem lehetetlen! Mutatunk néhány egyszerű trükköt.

A spórolás a családnak további élményeket adhat
A spórolás a családnak további élményeket adhat

Családtagjainkat mindennél jobban szeretjük, és igyekszünk mindent megadni nekik. Ez persze nem könnyű feladat, és nem is olcsó. Fogalmunk sincs, hogyan oldjuk meg az étkeztetést, ruháztatást, oktatást úgy, hogy nyaralásra is fusson. Ilyen esetekben segíthet a spórolás. A spórolás nem jár mindenképpen lemondással, azonban egy kis odafigyelést igényel. Mutatunk néhány trükköt! 

Tervezd meg a heti menüt!

A spórolás egyik legjobb módja, ha az egészségtelen gyorsételek és spontán étterembe járások helyett fix, heti menüvel rukkolsz elő. Így már bevásárláskor is csak az kerül a kosárba, amire tényleg szükség van. Meglátod, a pénztárcád ujjongani fog örömében.

Vásárolj okosan!

Próbálj meg hetente csak egyszer menni a bolt közelébe! Valahányszor be kell ugranod egy doboz tejért, nehéz megállni, hogy ne vásárolj mást is. Plusz a sikeres spórolás érdekében jobb, ha nem viszed magaddal a gyerkőcöket. Lehetetlen ellenállni az extra kívánságaiknak.

Nyaraljatok otthon!

Fedezd fel, milyen történelmi helyek, túraútvonalak vannak a közeletekben! Nem muszáj messzire menni egy kis kikapcsolódásért. Amíg a gyerekek jól érzik magukat a programokon, nem bánják, hogy nem kellett órákig utazni hozzá.

Fektess újrahasznosítható tárgyakba!

Elsőre furának tűnhet, de a spórolás néha költéssel jár. Hosszú távon azonban behozza az árát, és ez itt a lényeg. Például: vegyél mindenkinek saját, újratölthető üveg vagy rozsdamentes kulacsot! Így nem kell többé palackozott vízre költened, és még a környezetet is véded.

A használt is hasznos!

A spórolás egyik legjobb módja, ha új tárgyak helyett átállunk a használt holmikra. Az antikváriumokban fillérekért juthatunk jó állapotú könyvekhez, egy turkálóban pedig akár alkalomra is találhatunk olcsó ruhákat. A netes oldalakon is érdemes körülnézni, hátha a szülinapi álom bicikli is ott bujkál valahol, csak éppen elérhető áron.

Hasonlítsd össze a szolgáltatókat!

Internet, telefon, tévé és még ki tudja, mennyi mindenre fizeted be a számlákat gondolkodás nélkül. Pedig érdemes megereszteni néhány hívást, hogy feltérképezd, milyen olcsóbb opciók léteznek. Nyugodtan meg is mondhatod a szolgáltatódnak, hogy egy másik cég jobb ajánlatot tett. Ilyenkor megpróbálják azt túllicitálni, nehogy elveszítsék az ügyfelet. A számlák lefaragása a spórolás egyik leghatékonyabb módja.

Légy energiatakarékos!

A spórolás régimódi, de jól bevált módja az energiatakarékosság. Kapcsold le a lámpákat, és ügyelj a vízfogyasztásra! Így egyszerre taníthatod gyermekedet költséghatékony és környezetbarát magatartásra.

(D.R.)                                                                                         A cikk forrása itt >>

Öt ingyenes program Berlinben

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>