Skandináv szülőknél szabad sarazni

Skandináv gyereknevelés
Piszok, meztelenség, skandináv gyereknevelés

Mostanra valószínűleg túl vagy a gyereknevelés kezdetein, de ez nem jelenti, hogy többet nem kell gyerekekkel foglalkoznod. Ha már nagyszülő vagy, esetleg van a környezetedben kisgyermek, akkor mutatunk egy új nézőpontot a gyerekneveléshez. A skandináv országok gondolkodásmódja sok mindenben figyelemre méltó, amely igaz a szülői kultúrára is. 

Sok időt töltenek szabad levegőn a gyerekkel

A legtöbb skandináv szülőnek meggyőződése, hogy még a kisbabáknak is minden nap szükségük van a friss kinti levegőre. Igen, még télen is. Egy finn tanulmány szerint a csecsemők jobban és mélyebben alszanak a hideg levegő hatására. Az orvosok is ezt javasolják, mert segít erősíteni a gyerekek immunrendszerét és csökkenti a fertőzések kialakulásának a kockázatát.

Nem alkalmaznak fizikai büntetést

Erről a nézőpontról erősen megoszlanak a vélemények, egyesek még mindig hisznek a „makarenkói pofon” hatékonyságában. A gyermeknevelésnek ezen formája mára teljesen ismeretlen és elítélendő a skandináv társadalmakban. Nem véletlenül, hiszen Svédország volt az első ország a világon, amely 1979-ben megtiltotta a testi fenyítés minden formáját. Őket követte nem sokkal később Finnország és Norvégia.

Nyíltak a meztelenséggel kapcsolatban

Amikor a hőmérséklet megengedi, a  skandináv szülők arra ösztönzik a kisgyerekeket, hogy meztelenül futkossanak.  Szerintük a meztelenséget nem szabad szégyellni, mert fontos, hogy a gyerekek ismerjék a testüket, és érezzék jól magukat ilyenkor is.  Ez a meggyőződés egyébként visszaköszön a gyermekkönyvekben is, amelyekben olykor anatómiailag helyes illusztrációkat mutatnak a gyerekeknek.

Bátorítják a gyereket, hogy lehetnek piszkosak

A gyerekkor meghatározó része a felszabadult játékkal töltött idő.  Éppen ezért a skandináv szülők nem esnek kétségbe, ha a gyerek játék közben összekoszolja magát. A skandináv társadalomban teljesen természetes, hogy a gyerekek amennyit csak lehet, a szabadban játsszanak, és ennek alapvető velejárója a sáros cipő és nadrág. Ilyenkor nem esnek kétségbe, sőt örömmel tölti el őket a látvány. Nem viszik túlzásba a fertőtlenítést sem: a közelmúltban végzett tanulmányok arra utalnak, hogy az ilyen fajta kosz és piszok erősíti a gyerekek immunrendszerét, és ellenállóbbak lesznek a különböző allergiákkal és az asztmával szemben.

(H.N.)

A cikk forrása itt >>