A sikeres fogyás titka nem a kőkemény diétában rejlik

A sikeres fogyás titka a kitartás

Rengeteg diétával próbálkoztál már, de mindig visszaesel, és oda a belefektetett energiád? Vagy éppen csak most vágnál bele a fogyókúrázásba? Fogadd meg tanácsainkat és alakíts ki egy élvezhető és fenntartható diétát, a jutalmad pedig garantáltan a sikeres fogyás lesz.

Ne diétát válts, életmódot!

Alapvetően bármelyik diétát is választod, ha valóban betartod, könyvelhető a sikeres fogyás. Ezek szinte mindegyike a kalóriadeficitre alapszik, vagyis arra, hogy kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit a tested a nap folyamán eléget, hiszen így a szervezet kénytelen lesz saját tartalékaihoz nyúlni – ez pedig fogyással jár.

A különbség a fenntarthatóságban rejlik. Ha ugyanis a szigorú 6 hetes fogyókúrád végeztével az első gondolatod, hogy útba ejtsd a kedvenc gyorséttermed, egyenes úton haladsz a jojo-effektus felé.

Viszont ha az életmódod változtatod meg, és szépen lassanként elindulsz egy egész életen át tartható, egészséges életmód felé (ami ráadásul telis-tele van finom ételekkel), hosszú távon is meg tudod őrizni az elért alakod. Segítünk elkezdened, cikkeinkből mindent megtudhatsz, amire egy élvezhető, egészséges étrend kialakításához szükséged van:

Az életmódváltás 50 felett is lehetséges, ha alkotsz néhány új szabályt

Bűnözz!

Talán visszásnak hangzik, ha azt mondjuk, hogy a sikeres fogyáshoz néha nem árt egy kicsit bűnöznöd. De könnyen beláthatod, hogy tényleg ez a helyzet: ha túl szigorú diétát tartasz – főként ha úgy vágsz bele, hogy korábban az étkezésed messze nem volt egészségesnek mondható -, túlzottan fogod kívánni a finomságokat és könnyen elcsábulhatsz.

Ezzel alapvetően nincs is baj, hiszen túl rövid ahhoz az élet, hogy ne élvezhesd kedvenc ételeid. A kulcs a mértékletesség! Ha tudatosan tervezel csalónapokkal, amikor egy-egy finomságok beiktatsz az étkezésedbe, nem fogod megakasztani a fogyásodat. Ha azonban egy kőkemény fogyókúra 3. hetén rohansz sóvárogva az élelmiszerbolt felé, jó eséllyel a polcok felét haza is viszed magadnak.

A szakértők a 80-20%-os szabályt hozzák fel ilyenkor: ha az esetek 80%-ban figyelsz a tiszta étkezésre, a maradék 20%-ban belefér egy kis rosszalkodás.

A sikeres fogyás egyik legnépszerűbb módja

A rengeteg különféle fogyókúra mellett az elmúlt években az élen jár az időszakos böjtölés is. Sztárok tucatjai esküsznek rá, hogy ennek köszönhetik csodás alakjukat, sőt, az orvosok is sorra érvelnek mellette.

Ha még nem találkoztál az angolul intermittent fastingnek nevezett diétával, olvasd el róla korábbi cikkünket:

Tényleg olyan hatékony az intermittent fasting diéta?

Kiemelt kép forrása: Food photo created by drobotdean – www.freepik.com