A pozitív pszichológia segít, hogy teljes, boldog életed legyen

A pozitív pszichológia egyszerű gyakorlatokkal teszi boldogabbá életed!

A pszichológia egy viszonylag új ága a pozitív pszichológia, mely a hagyományos kutatási területekkel szemben a boldogság és jóllét kutatását tűzte ki céljául. Csempéssz be a mindennapjaidba néhány pozitív pszichológiai gyakorlatot, hogy te is megtapasztalhasd jótékony hatásait!

Hogyan hat a pozitív pszichológia?

Azt már régóta köztudott, hogy a negatív érzelmek, a stressz és a szorongás számos egészségügyi problémához is vezethetnek. Stresszes időszakban sokkal fáradékonyabb vagy, koncentrációs képességed romlik, ráadásul megnő egyes betegségek kialakulásának rizikófaktora is. A pozitív pszichológiai kutatások alapján pedig ez fordítva is igaz: a pozitív érzelmek hozzájárulnak a testi és lelki egészséged megőrzéséhez.

Hogyan kell elképzelni a pozitív pszichológiai gyakorlatokat?

Ezek lényegében olyan egyszerű apró teendők a mindennapok során, melyek figyelmed a pozitív gondolatok és érzelmek felé irányítják. Talán első olvasásra még bugyutának is tűnhetnek, de ha belevágsz, Te is meggyőződhetsz róla, hogy mekkora hatással lesznek rád.

Kezdd például “boldogságnapló” vezetésével! Esténként szánj rá 5 percet, hogy összegyűjtöd és leírod, milyen dolgok történtek veled aznap, amik – még ha csak rövidke időre is, de – boldoggá tettek. Ez lehet egy kedves mosoly a villamoson, egy bók a munkatársadtól vagy egy apró csoki párodtól. Hogyan segít a “boldogságnapló”? Egyrészt általa esténként újraélheted a boldog pillanataidat. Másrészt ezek felidézésével a pozitív dolgokra irányítod az agyad, miközben az esetleges negatív dolgokat a háttérbe szorítod. Hosszú távon arra kondicionálhatod az agyad, hogy mindig a jó történéseket vegye előtérbe.

ad

Ha a naplóírás távol áll tőled, próbálj ki egy egyszerűbb verziót: vezess listát! Jegyezz fel esténként három kifejezést, amik egy-egy aznapi vidám történéssel kapcsolatosak, vagy kezdd el a listával számolni a téged ért kedves gesztusokat. Egy héten egyszer aztán fuss át a listán és idézd fel a rajta szereplő dolgokat.

Légy hálás! Annyi mindenért lehetünk hálásak, amiket ki se mondunk, mert túl apróságnak tartjuk. Mondd ki! Mondj hálát családodnak, amiért vannak neked. Köszönd meg a bókokat, fejezd ki hálád munkatársaidnak, amiért segítenek az irodai teendőkben vagy barátaidnak, amiért támogatnak az életedben! Szánj rá időt, hogy tudasd a körülötted levőkkel, hogy hálás vagy értük. Ezzel a két perces művelettel kötődést alakíthatsz ki az emberekkel, ami téged is jóleső, elégedett érzéssel fog eltölteni.

Tudatosan keresd a szépséget a világban! Mi jut eszedbe az esőről először: a friss illat és a szivárvány vagy hogy megint elázol? Eleinte komoly figyelmet igényel, hogy mindig megtaláld a szépet, de idővel az agyad rááll és azt fogja neked mutatni. Rengeteg apró szépséget figyelhetsz meg a házból kilépve vagy akár otthonodban is, melyek egy kicsit mindig hozzájárulnak ahhoz, hogy boldogabb legyél.

Hogyan legyek boldog? Négy egyszerű lecke a boldogságról