A pozitív pszichológia árnyoldala – Engedd meg magadnak az érzéseid!

Toxikus pozitivitás - a pozitív pszichológia árnyoldala

A pozitív pszichológia a pszichológia egy fiatal ága, ami lényegében a boldogság keresésével foglalkozik. Mára tudományosan bizonyított tény, hogy a gyakorlásával lényegesen javítható az életminőség, segítségével teljesebb, boldogabb életet élhetsz.

Miért mondjuk mégis, hogy van árnyoldala? Mert a pozitív pszichológia – ahogy nevéből is következik – csak a pozitív érzelmekkel foglalkozik.

Mik lehetnek tehát az ütközői?

A pozitív pszichológia egy szebb világképet vetít elénk. Célja, hogy megtanuld értékelni a szépséget a világban, értékelni mindazt, amiért hálás lehetsz. Itt van azonban az probléma is: a toxikus pozitivitás. Krízishelyzetekben ugyanis, amikor nehéz időszakon mész keresztül, nehéz pozitívnak lenned. És ez jól van így! Meg kell tanulni megtalálni a határt a két oldal között: ugyanúgy meg kell élned a negatív érzelmeid, mint a pozitív dolgokat.

Ha ugyanis elnyomod magadban mindezeket, hogy pozitív lehess, nem fognak egy csapásra megoldódni a gondjait. Helyette azonban, mintha csak gátat építenél egy folyónak – felfogod az érzelmeid, de attól még ott lesznek. Idővel pedig eljuthatsz arra a pontra, amikor a gát átszakad.

ad

A toxikus pozitivitás oda is átfordulhat, hogy a környezetben élőknek sem engeded meg a negatív érzelmeiket. Ezzel pedig tudattalanul ugyan, de másokat komolyan megbánthatsz.

Mit tegyél, hogy harmóniában lehess?

Engedd meg magadnak, hogy néha rosszul érezd magad. Nehéz időszakban bűntudat nélkül legyél szomorú, ingerült, dühös. Néha sírj egy jót, akár dühöngj is, lényeg, hogy add meg magadnak a lehetőséget, hogy kiadd az érzelmeid. Sőt, ne csak megéld, beszélj is a problémáidról, akár szeretteiddel, akár szakértő segítségével.

Ha pedig szeretteid hozzád fordulnak a problémáikkal, legyél empatikus. Ne mondj olyanokat, mint „maradj pozitív”, „fel a fejjel” és hasonlók. Hallgasd meg őket értő figyelemmel. Néha sokkal többet teszel ezzel, mintha tanácsokat adnál.

Továbbra sem állítjuk tehát, hogy a pozitív pszichológia ne lenne egy remek eszköz arra, hogy jobban érezd magad a bőrödben. A fontos csak az, hogy eltaláld a határokat: ahol jót teszel magaddal és nem csak még inkább ártasz.

Pozitív gondolatok, amikkel csökkentheted az otthonlét miatti stresszt