A párkapcsolati tanácsadás lehet boldogságotok kulcsa?

A párkapcsolati tanácsadás lehet a boldog házasságotok kulcsa

Sajnos még kevésbé közbeszéd tárgya a párkapcsolati tanácsadás. Rengeteg pár eleve ódzkodik tőle, akik pedig eljárnak, nem szívesen beszélnek róla. Ne ess ebbe a hibába, ha úgy érzed, újra és újra felmerülő problémák okoznak nehézségeket házasságodban, vedd fontolóra, hogy szakemberhez fordultok!

Mielőtt telefonszámokat keresnél, fontos tisztáznunk néhány alapvető kérdést. Sokunkban élnek ugyanis tévhitek azzal kapcsolatban, hogy mi fog történni a párkapcsolati tanácsadás során. Nézzük ezeket!

Nem fogja eldönteni a vitáitokat

Ne azért keresd fel a szakembert, hogy a ti problémáitokat ő oldja meg. Nem tudja helyettetek elsimítani a vitákat, sőt, nem is lenne jó szakember, ha ezt tenné. Hiszen így a későbbiekben újra felmerülnek majd más gondok, amiket ugyanúgy nem fogtok tudni megoldani.

Arra viszont számíthatsz, hogy mindkettőtökhöz intézett kérdésekkel fog titeket egyre közelebb juttatni a megoldáshoz. Tehát nem konkrét válaszokat kaptok, hanem módszereket sajátíthattok el, amikkel ti magatok tudjátok kezelni a gondokat.

Nem fogja a pártodat fogni

Jó eséllyel egyetlen olyan kérdés sem lesz, amikor a szakember azt fogja mondani, hogy neked van igazad. Miért is tenné? Nem az a tisztje, hogy valamelyikőtöket pártolja, sokkal inkább az, hogy hozzásegítsen titeket ahhoz, hogy megtaláljátok az arany középutat a vitás dolgokban.

Amint belépsz a szobádba, tedd el az egod. Nem rólad van szó, nem arról, hogy igazad legyen (és persze ugyanígy párod esetében), és főként nem arról, hogy párod megsemmisülten érezze magát. A cél, hogy a kettőtök alkotta egység stabilabbá váljon.

Teret ad a kommunikációnak

Általánosságban elmondható, hogy a hétköznapi párok problémáinak jelentős része megoldható lenne megfelelő kommunikációval.

Gondolj csak bele, szüleink és nagyszüleink idejében a válás sem volt megszokott dolog, nem hogy a kapcsolati problémák felszínre hozása. Rengetegen élték le életüket boldogtalan házasságban. Ezért lényegében belénk van kódolva, hogy a problémáinkat elfojtsuk, a szőnyeg alá söpörjük vagy legalábbis ne megfelelően kezeljük.

A párkapcsolati terápia éppen arról szól, hogy ezeket a gátakat magatok mögött hagyjátok, és legyen egy olyan teretek, ahol őszintén és biztonságban beszélhetitek meg a köztetek fennálló ellentéteket.

Lecsillapítja a kedélyeket

Nálatok is gyakran végződnek kiabálással, sértegetéssel és sértődéssel a viták? Mind mondunk olyanokat, amit később megbánunk, sőt, igazából nem is gondoltunk komolyan. A párkapcsolati tanácsadás során erre nem kerülhet sor, a szakértő ugyanis ott lesz veletek és egyfajta villámhárítóként funkcionál.

Így végre nyugodt körülmények között, higgadtan és átgondoltan tudjátok megbeszélni a problémákat, amiket otthon nem sikerült.

A párkapcsolati tanácsadás nem szabadna, hogy tabu legyen!

Ne gondold, hogy azért, mert házasságod hullámvölgybe került, örök boldogtalanságra vagy ítélve. Ha látod az esélyt, hogy rendezni tudjátok a vitákat, mindenképp érdemes elgondolnotok rajta, hogy részt vegyetek párkapcsolati tanácsadáson.

Fontos! Ahhoz, hogy tényleg hatékony legyen, mindkettőtöknek akarnia kell. Nincs értelme, hogy hétről hétre elmenjetek, ha nem veszitek komolyan és nem lesztek őszinték egymással, valamint a tanácsadóval.

Tudtad, hogy Michelle és Barack Obama házasságát is párkapcsolati tanácsadás mentette meg? Életrajzi könyvében nyíltan beszél róla, milyen problémákkal küzdöttek és hogyan segített mindezen egy szakembert. Mi pedig már csak az idilli boldog párt látjuk, akiket az egész világ ismer:

Ilyen a boldog házasság – Idézetek egyenesen Michelle Obamától

 

Kiemelt kép forrása:Woman photo created by freepik – www.freepik.com