A nyelvtanulás 50 felett nem lehetetlen, ha megfelelő módszert választasz

A nyelvtanulás 50 felett más hozzáállást kíván
A nyelvtanulás 50 felett más hozzáállást kíván

A mi generációnk sajnos pórul járt a nyelvtanulás terén. Gyerekeink már úgy lépnek ki az iskolából, hogy angolul biztosan, jó esetben pedig még egy nyelven beszélnek. Nekünk azonban a kötelező orosz tanuláson kívül nem sok lehetőségünk volt más nyelvek elsajátítására. Soha nem késő azonban elkezdeni, csak meg kell találni a jó módszert hozzá! A nyelvtanulás 50 felett sikere csak rajtad múlik.

Gondolhatnánk, hogy 50 felett eleve hátrányból indulunk a nyelvtanulás terén, hiszen gyerekként még fogékonyabbak voltunk az idegen nyelvekre, ma viszont mintha minden egyes szót kalapáccsal kéne a fejünkbe verni. Pedig lehet, hogy csak rosszul állunk hozzá!

Keress 50 felettiekre specializálódott nyelviskolát!

Ma már egyre több helyen találkozhatunk olyan nyelviskolákkal, illetve képzésekkel, melyek kifejezetten a mi korosztályunknak kínálnak megoldást. Sokkal könnyebben fog menni a nyelvtanulás, ha veled egykorúakkal haladhatsz, kényelmes tempóban, ráadásul új barátokra is szert tehetsz.

Digitális világban élünk, használd ki!

Számtalan olyan appot találsz okostelefonodra, melyekkel gyerekjáték a nyelvtanulás. Előveheted akár a buszon, a kasszánál sorakozva, vagy az orvosi rendelőben várakozva. Rengeteg típus közül válogathatsz, van, amelyiken rövid videós tananyagok várnak, van, ahol memóriajáték módjára sajátíthatod el a szavakat, és van, amelyikkel a nyelvtant gyakorolhatod. A legtöbb app szintekre van osztva, így egy-egy lecke teljesítésével a sikerélmény sem marad el, és még inkább motivál, hogy tovább haladj a következőre!

Ugyanez igaz a filmekre és sorozatokra is, melyek a leghasznosabbak a passzív nyelvtanulás szempontjából. Van olyan kedvenc sorozatod, melyet már legalább százszor végignéztél, de nem tudod megunni? Tökéletes! Nézd újra, de ezúttal angolul, felirattal! Mivel a cselekményt amúgy is ismered, sőt valószínűleg a szöveget is fejből tudod, nem fog gondot okozni, hogy közben olvasnod is kell.

Ne légy rest kölcsönkérni gyerekeid nyelvkönyveit!

A gyerekek polcain biztosan legalább 3-4 nyelvkönyv lapul, melyeket te is nagyszerűen hasznosíthatsz. Az se gond, ha a feladatok ki vannak töltve, már pusztán az olvasgatásával is tanulhatsz. Ezekben a könyvekben a legjobb, hogy direkt iskolásoknak tervezték őket, így a nyelvtani újdonságok részletes és érthető magyarázattal, példamondatokkal és külön gyakorló feladatokkal szerepelnek bennük.

Fedezd fel a tanuló nyelvkönyveket!

Az olvasás a másik leghasznosabb dolog az itthoni nyelvtanulás szempontjából, ráadásul léteznek direkt olyan nyelvtanulók számára rövidített és könnyített olvasmányok, melyeket amúgy is szívesen olvasnál. Régóta belevágnál például a Büszkeség és balítéletbe? Vegyítsd a kellemest a hasznossal, és olvasd az idegen nyelvű változatát! Ne aggódj amiatt, hogy nem értenéd, ezeket a könyveket különböző szintű szókinccsel és nyelvtani tudással rendelkezőknek szerkesztették, a kezdőtől egészen a felsőfokig.

Utazz!

A nyelvtanulás legjobb módja nyilvánvalóan az utazás, hiszen külföldön rá vagy kényszerítve, hogy megszólalj az adott nyelven. Meg fogsz lepődni, hogy egy idő után milyen könnyedén beszélsz majd. Rájössz, hogy nem számít, ha rossz a kiejtésed, vagy rosszul ragozol egy igét, a külföldiek úgyis megértik. És nincs jobb érzés annál, mint amikor el tudsz beszélgetni egy idegen országban élő emberrel!

Mindig tartsd észben, hogy a korod soha semmiben nem lehet akadály, sőt, mindinkább motiváljon, hogy új dolgokba kezdj bele – ilyen például a nyelvtanulás 50 felett.

(J.D.)

Így aktiváld passzív nyelvtudásodat tanfolyam és tankönyv nélkül!

Ha a cikkel kapcsolatban bármi eszedbe jutott, írd meg nekünk! Ezt egyszerűen megteheted ide kattintva  >>